Cuprins:
1. Ministrul apărării din Germania sau baronul „copy-paste”
În urmă cu 10 ani, ministrul german de atunci al apărării, Karl-Teodor zu Guttenberg, dat ca sigur succesor al Angelei Merkel, a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Nu doar că a fost obligat rapid să-și dea demisia din funcția de ministru, dar a și dispărut complet din mediul politic german.
Universitatea din Bayreuth i-a revocat doctoratul, după ce Karl-Teodor zu Guttenberg a recunoscut că a copiat substanțial (din neatenție, a spus el). Baronul a dat vina pe programul său încărcat: când și-a terminat teza, în 2006, jongla cu îndatoririle de parlamentar și își creștea două fiice împreună cu soția sa, prezentatoare TV, contesa Stephanie von Bismarck, nota The Guardian.
2. Ministrul educației din Germania a copiat într-o teză despre formarea conștiinței
Annette Schavan este al doilea ministru din cabinetul cancelarului conservator Angela Merkel care a fost dovedit drept plagiator. În 2013, un blogger a demascat-o pe Schavan, care era ministrul educației, pentru că a copiat bucăți din teza lui de doctorat ce avea ca temă modul în care ne formăm conștiința.
Schavan a negat totul și a declarat că intenționează să dea în judecată Universitatea din Dusseldorf pentru invalidarea titlului, potrivit avocaților ei, notează CNN.
Apoi, pe 9 februarie 2013, Angela Merkel a acceptat demisia Annettei Schavan. Schavan a continuat să nege că ar fi plagiat și a introdus un recurs împotriva procesului prin care universitatea îi revocase doctoratul. Pe 20 martie 2014, o instanță din Düsseldorf i-a respins însă recursul.
3. Fostul președinte al Ungariei, demis pentru plagiat
Și fostul președinte al Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat în 2012 din funcție pe același motiv. Schmitt și-a plagiat teza de doctorat realizată în urmă cu 20 de ani, despre istoria Jocurilor Olimpice. Universitatea Semmelweis din Budapesta i-a retras titlul de doctor.
„Deoarece, conform Constituției, persoana președintelui trebuie să reprezinte unitatea națiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, consider că datoria mea este de a mă separa de această funcție. Cred că este datoria mea (…) de a-mi depune mandatul de președinte”, a susținut Schmitt în fața parlamentarilor, nota în 2012 Hotnews.
4. Ministrul de finanțe al Serbiei: 5 ani până a fost probat plagiatul
Ministrul de finanțe al Serbiei, Siniša Mali, colaborator apropiat al preşedintelui Aleksandar Vucic, a plagiat părți din teza sa de doctorat, a fost concluzia Comitetului de Etică al Universității din Belgrad. Munca sa a fost contestată de cercetători, iar în final acestuia i s-a cerut să demisioneze, notează Reuters.
Siniša Mali şi-a susţinut teza de doctorat în 2013 la Facultatea de Ştiinţe Organizaţionale (FON) din Belgrad. Acesta a respins acuzaţiile în repetate rânduri, bucurându-se și de susținerea preşedintelui. A fost nevoie de cinci ani pentru a determina legitimitatea acuzaţiilor, iar până în prezent ministrul nu a demisionat, notează Agerpres.
5. Premierul din Luxemburg a copiat de pe site-ul Parlamentului European
Un caz mai recent, din octombrie 2021, este cel al prim-ministrului luxemburghez, Xavier Bettel. Acesta a copiat marea majoritate a materialelor din teza sa de studii aprofundate, de pe un site al Parlamentului European.
Lucrarea a fost redactată cu mai bine de 20 de ani în urmă, pe când acesta studia Drept Public și Științe Politice la Universitatea din Nancy, Franţa. „Din câte îmi amintesc, am făcut tot ce am putut mai bine (…) la acea vreme”, a declarat el, conform Agerpres.
Totul a apărut în spațiul public după ce platforma online Reporter.lu a acuzat că premierul a folosit texte străine fără a cita sursa pentru 54 de pagini din totalul de 56. Asta înseamnă că lucrarea sa este copiată în proporție de 96%.
Universitatea din Lorraine, moștenitoarea celei la care Bettel și-a predat teza, a demarat o anchetă, care ar putea fi finalizată după sărbătorile de iarnă, scrie ediția luxemburgheză a publicației franceze actu.fr.
„Regret dacă credibilitatea acordată politicienilor e în suferință. Dacă sunt responsabil de plagiat, îmi cer scuze. Dar în prezent mă gândesc să fiu un premier care își face treaba în mod corect”, a declarat Bettel, citat de aceeași sursă.
6. Ministrul familiei din Germania a demisionat în așteptarea unei decizii
Tot anul acesta, în luna mai, ministrul german al familiei, Franziska Giffey, a demisionat în mai, din cauză că în spațiul public au apărut informații că și-a plagiat teza de doctorat. Franziska Giffey era în funcție din anul 2018.
Chiar dacă și-a dat demisia, Giffey declară că „regret dacă am comis greșeli în procesul de scriere a lucrării. Dacă Freie Universität va decide, la a treia verificare a lucrării mele, să-mi retragă titlul de doctor, voi accepta decizia. Este vorba de un proces lung și obositor, ale cărui urmări se văd azi. În acest fel, îmi respect cuvântul dat”, notează Adevărul.
***
Așa arată o pagină din lucrarea profesorului timișorean Dumitrescu, din 2007-2008 (stânga) și o pagină din lucrarea de master a ministrului Roman din 2012 (dreapta). Seamănă cuvânt cu cuvânt.
Puteți vedea toate paginile, comparativ, în format PDF
Lucrarea profesorului Dumitrescu din 2007-2008. O puteți parcurge pagină cu pagină:
Disertația de masterat a ministrului Roman din 2012. Puteți parcurge toate cele 10 pagini trimise ziarului:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro