Culoarea, mirosul: primele indicii
Culoarea este primul lucru la care trebuie să fii atent: carnea de calitate are o culoare frumoasă, luminoasă. La polul opus, culoarea cărămizie şi aspectul tern dau de gol carnea veche, păstrată în condiţii necorespunzătoare.
Te gândeşti la fripturi, sarmale şi caltabos? Opreşte-te la galantarul care expune carne de porc de un roz perlat.
În perspectiva salatei de boeuf, alege carne de vită de un roşu intens spre maroniu şi strălucitoare sau de viţel, de un roz mai mult sau mai puţin palid (în funcţie de vârsta mânzatului).
Puiul trebuie să fie de un alb-gălbui, iar curcanul să aibă o tentă uşor rozalie.
Atenţie sporită şi la bucăţile de carne împănate (numai bune pentru sarmale şi chifteluţe): grăsimea trebuie să fie de un alb perlat (în cazul porcului) sau gălbuie (în cazul vitei). În ambele cazuri însă, aspectul strălucitor este obligatoriu.
Şi încă un sfat de aur: fă-ţi un obicei sănătos din a nu mai trece pragul măcelăriilor care “te iau de nas” de la intrare; mirosul de carne încinsă, râncedă este inconfundabil. Şi nu îl “acoperă” nici măcar cea mai spectaculoasă reducere de preţ!
Verifică şi consistenţa
Cere-i măcelarului o mănuşă subţire, din folie de plastic, şi apasă uşor bucata de carne: dacă are consistenţă fermă şi revine imediat la forma iniţială, dacă nu este lipicioasă, nici moale, ai nimerit o carne de bună calitate.
O iei din congelator?
Ai şi avantaje, şi dezavantaje: carnea congelată este, în general, mai ieftină decât cea proaspătă; curcanul este mai fraged; o serie de paraziţi (mai puţin trichinele, sursa trichinelozei) sunt distruşi de temperaturile extrem de joase.
Pe de altă parte, nu poţi şti cât de proaspătă a fost carnea la data congelării, vei afla doar după ce s-a dezgheţat; culoarea şi aroma nu vor mai fi aceleaşi şi, cu excepţia curcanului, fibrele vor fi mai dure, deci mai greu de mestecat.
Nu te lăsa păcălit de… vitrină
Vitrinele frigorifice au şi ”calitatea” de a denatura culoarea reală a cărnii. De aceea este bine să eviţi magazinele iluminate artificial. Şi să-i ceri vânzătorului să îţi arate bucata pe care ai ales-o şi în lumina zilei.