Principesa Irina, care nu a participat la înmormântarea mamei sale, Regina Ana, s-a stabilit pe propriul său domeniu din Oregon, SUA, unde trăiește alături de actualul ei soţ, John Wesley Walker. La 22 octombrie 2014, soții Walker.
Irina a fost exclusă din familia regală, împreună cu fiul, Mihai şi fiica, Angelica, prin decizia Regelui Mihai. Acesteia i s-au retras drepturile succesorale la tronul României şi titulatura oficială după ce a fost arestată, alături de soţul său, John Walker, fost ajutor de şerif, sub acuzaţia că a organizat pariuri ilegale, lupte ilegale de cocoşi şi că a conspirat pentru a încălca legislaţia în vigoare cu privire la protecţia animalelor.
Mai mult decât atât, Irina a recunoscut că implicarea sa în organizarea luptelor de cocosi a adus rușine familiei sale.
Principesa Irina si sotul ei au fost plasați, în 2014, la trei ani sub supraveghere de un judecător federal, cu mențiunea că cei doi vor putea călători în străinătate în această perioadă, dupa ce avocații au explicat ca regele Mihai, are probleme de sănătate iar principesa ar dori să-l viziteze mai des. De asemenea, familia Walker a fost de acord sa plateasca 200.000 de dolari statului american.
Familia Walker a fost arestată în 2013, după ce autoritățile au descoperit că au organizat cel puțin 10 lupte de cocoși într-o magazie aflată pe o proprietate a lor. Anchetatorii spun că spectatorii plăteau fiecare câte 20 de dolari ca să vadă lupta de cocoși, ce aveau legate cuțite de picioare.
Biografia monarhului
Regele Mihai, care s-a stins din viață marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.
Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.
În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.
În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!
Regele Mihai, care a fost alungat de două ori din țară, e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:
”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.
Citește și: VIDEO/ Reportajele Libertatea: ”Ultima tonă. Am fost miner la Uricani”, episodul 1. Când statul le dă minerilor ultimul șut…
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro