Grație averii lor, oligarhii ruși au o mare influență la Moscova, dar, în ciuda sancțiunilor dure impuse de SUA și de țările occidentate, mulți dintre ei nu se opun lui Vladimir Putin și războiului din Ucraina. 

Cu toate acestea, alți membri ai famililor superbogaților Moscovei fac declarații politice.

Sofia Abramovici (27 de ani), fiica lui Roman Abramovici (55 de ani), unul dintre cei mai bogați antreprenori din lume, încă patronul lui Chelsea, a postat un text pe Instagram care spune că Putin, nu Rusia, vrea război. 

„Cea mai mare și de succes minciună a Kremlinului este că toți rușii sunt în spatele lui Putin”, completează Sofia.

Sofia Abramovici. Foto: Instagram
Roman Abramovici și fiica sa, Sofia, pe Stamford Bridge, în 2017, la un meci al lui Chelsea. Foto: EPA

Și fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (54 de ani), vorbește pe Instagram. „Nu, războiului” scrie Elizaveta Peskova (24 de ani). Ea se opune direct politicii tatălui ei.

Dmitri și Elisaveta Peskova, fiica sa. Foto: Instagram.

Postarea Mariei Iumașeva (19 ani), care a afișat steagul Ucrainei atacate, este și ea surprinzătoarea din punct de vedere politic. Tatăl ei, Valentin (64 de ani), este consilier al lui Putin, iar bunicul este fostul președinte Boris Elțin (n. 1931- d. 2007).

Maia Iumașeva. Foto: Instagram

Diverse mass-media speculează că regimul rus nu este deloc mulțumit de postările fiicelor oligarhilor.

De exemplu, postarea Elizavetei Peskova ar fi dispărut după o oră. Contul ei a fost setat acum la privat, ceea ce înseamnă că declarațiile ei nu mai pot fi publice.

Postări critice precum cele ale fiicelor oligarhilor sunt de o importanță enormă în Rusia. Prin presa controlată de stat și blocarea site-urile posturile independente, regimul de la Kremlin încearcă să mențină imaginea că eliberează Ucraina de regimul nazist. 

Parlamentul Rusiei a adoptat vineri, 4 martie, o lege care impune pedeapsa cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de informații considerate false și transmise în mod intenționat despre forțele armate, aceasta fiind riposta Moscovei în ceea ce Putin consideră a fi un război informațional în cadrul conflictului din Ucraina.

Rețelele sociale precum Facebook și Twitter sunt blocate, însă Instagram este încă activ.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News