Se crede că nava de lux Amadea este deținută de oligarhul rus Suleiman Kerimov, un magnat al aurului considerat a fi unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin și care este vizat de sancțiunile impuse de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană în urma declanșării invaziei ruse din Ucraina.
Nava, a cărei valoare este estimată la aproximativ 325 de milioane de dolari, a ajuns în Fiji în urmă cu o săptămână, după ce, cu 18 zile mai devreme, a părăsit Mexicul și a traversat Oceanul Pacific.
Poliția din Fiji a deschis joi, 14 aprilie, o investigație privind sosirea superiahtului, interogându-l pe căpitanul acestuia cu privire la modul în care a adus nava în această țară insulară din Pacific. Ziarele din Fiji au relatat că poliția a confiscat superiahtul Amadea și i-a reținut echipajul.
Autoritățile din mai multe țări au confiscat vase de lux și vile deținute de miliardari ruși, în urma sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei sale din Ucraina, pe care Rusia o numește o „operațiune militară specială”.
Directorul de urmărire penală din Fiji, Christopher Pryde, a depus o cerere la Înalta Curte pentru a împiedica nava de lux Amadea să părăsească Fiji.
Procurorul a solicitat ca „iahtul cu motor Amadea să fie împiedicat să părăsească apele fijiene până la finalizarea cererii de înregistrare a unui mandat de confiscare a proprietății” și până „va fi înregistrat un mandat american de confiscare a navei”.
Ambasada Statelor Unite nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a face precizări pe acest subiect, dar săptămâna trecută a anunțat că a cooperat cu autoritățile din Fiji în legătură cu superiahtul Amadea.
„Statele Unite sunt hotărâte să găsească și să confiște bunurile oligarhilor care au sprijinit războiul brutal și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a transmis ambasada americană din Fiji, săptămâna trecută.
Instanța din Fiji încă nu s-a pronunțat asupra cererii depuse de procurorul general.
Un agent din Fiji care reprezintă superiahtul Amadea a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că avocații navei contestă faptul că oligarhul Suleiman Kerimov este proprietarul.
Registrele consultate de Reuters arată că iahtul este înregistrat pe numele unei companii din Insulele Cayman.
„Proprietatea legală a navei face în continuare obiectul unei investigații”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Biroului directorului de urmărire penală din Fiji.
Kerimov a mai fost vizat de sancțiunile Statelor Unite în 2018 și 2014, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Siria și Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia