Pompierii moldoveni au fost alertați, joi, pentru a lichida un incendiu în centrul Capitalei. Inițial a fost văzut un fum dens deasupra acoperișului clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.
Pompierii au stabilit că arde acoperișul unei anexe, dar incendiu s-a extins. Tavanul sălii principale a cedat la câteva ore de la izbucnirea incendiului, iar intervenția pompierilor a fost una complexă întrucât acoperișul era construit din lut și lemn.
Dezastrul a fost aproape total.
”Dragi prieteni… cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă… fără sală… fără instrumente… a ars tot… Tare sperăm însă că ne-a mai rămas măcar speranța… unei minuni probabil”, a scris pe Facebook Mihai Agafița, directorului artistic al Orchestrei Simfonice, de pe lângă Filarmonica Națională.
În dimineața zilei de vineri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat lichidarea incendiului în incinta Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”.
Pompierii și salvatorii continuă însă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale.
Specialiștii urmează să stabilească care a fost cauza producerii incendiului devastator.
Deocamdată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit primele versiuni de izbucnire a arderii în edificiul Filarmonicii.
“Prima ipoteză a specialiștilor este o defecțiune a echipamentului electric. A doua versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”, se arată scris în comunicatul emis de IGSU, citat de Jurnal.md.
Fondată în 1940, Filarmonica Naţională a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova, desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz.
La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile ”Joc”, ”Fluieraş”, ”Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu.
Filarmonica se afla în reconstrucție, întrucât se pregătea în această toamnă să marcheze 80 de ani de la înființare.