„Cea mai mare provocare este să realizăm infrastructura acestei clădiri. Toate clădirile din acest areal stau pe o pungă de apă freatică de minus şase metri, care se află între zona bulevardului Independenţei şi cea a Palatului Culturii, care influenţează structura acestor clădiri monument istoric. Asta este o problemă, din punctul meu de vedere. În holul central al Filarmonicii se observă cum apa a urcat până la un metru şi ceva. Din punct de vedere structural, nu sunt mari probleme, dar acest lucru îl vom afla atunci când începem lucrările”, a declarat Gheorghe Baean, directorul tehnic al Iasicon, potrivit Agerpres.

Contractul de execuţie pentru demararea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Filarmonicii Moldova din Iași a fost semnat duminică, 25 februarie. Proiectul, care a fost atribuit firmei Iasicon în urma unei licitaţii organizate anul trecut, va dura 19 luni.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 48 milioane lei, fără TVA. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, iar până la deschiderea liniilor de finanţare lucrările vor fi executate cu fonduri de la bugetul judeţean, în valoare de 2,3 milioane lei, bani care vor fi cheltuiţi în primele trei luni.

Clădirea are o mare importanţă arhitecturală, istorică şi culturală. În 1817, aici s-a jucat prima piesă de teatru în limba română, iar pe 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu.

Filarmonica veche de 200 de ani a fost avariată la cutremurul din 1977

Clădirea Filarmonicii din Iași, aflată în centrul istoric, pe strada Cuza Vodă, a fost construită în 1815, în stil neoclasic și a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. În 1871, a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la „Notre Dame de Sion“, destinat copiilor care doreau o pregătire deosebită.

În anul 1900, a fost construită capela Institutului „Notre Dame de Sion”, în care funcţionează acum sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă „Octav Băncilă”.

Din cauza cutremurului major din 1977, urmat de cele din 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat treptat, motiv pentru care în 1991 au început lucrările de renovare.

În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile clădirii au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare și în pericol de prăbușire la un cutremur major.

Clădirea Filarmonicii din Iași este pe lista clădirilor cu risc seismic și a fost închisă după anul 2000 din cauza riscului de prăbușire, fiind lăsată în paragină.

 
 

Urmărește-ne pe Google News