Libertatea face publice azi filmări din comuna Smârdan, localitate plasată chiar pe malul opus al Dunării față de orașul Brăila, acolo unde oamenii legii au descins în ultimele săptămâni și au găsit sute, „mii de tone”, spun ei, de cadavre animale îngropate.
În imaginile video se observă cum din fiecare puț săpat de anchetatori sunt scoase o mulțime de leșuri ori carcase de animale. „Au fost îngropate în trepte, în loc să fie arse”, au explicat oameni care au participat la acțiune.
Investigatorii cred că o parte a oilor din imagini sunt cele recuperate de pe vasul Queen Hind, eșuat în Portul Midia în 2019. Acestea au fost duse în Tulcea în martie 2020 și, conform autorităților, urmau să fie incinerate în 3 săptămâni.
Cum au găsit cimitirul animalelor
Procurorii de la Parchetul pe lângă Curtea de Apel Constanța au descoperit că, în loc de capacitatea declarată de 9 tone/16 ore, incineratorul poate arde circa 1,4 tone de resturi animale în aproximativ 14 ore.
Pe câmpul de lângă incineratorul Cazacioc&Co, 7 din cele aproximativ 10 hectare ar fi umplute de stârvuri, din calculele experților. Oamenii legii suspectează că cimitirul funcționează ca un supliment ilegal al incineratorului de peste un deceniu.
Imaginile realizate de anchetatori sunt dure. „Lasă-l, bă, nu mai poa să respire”, țipă unul dintre participanți către unul dintre oamenii care-l îndemnau pe mânuitorul excavatorului să sape mai adânc.
Șocul oamenilor care au fost la fața locului este una dintre constantele acestei descoperiri.
Și în primul material publicat de Libertatea săptămâna trecută, sursele care au fost pe câmpul din Tulcea au recunoscut că li s-a făcut rău de la mirosul puternic de hoit.
De unde aduceau animale
Oamenii legii au aflat că incineratorul Cazacioc&Co. prelua resturi animale din Moldova, din Bărăgan și din Dobrogea.
a fost profitul Cazacioc&Co, în 2019, la o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro
Incineratorul vrea să-și reia activitatea!
La sfârșitul săptămânii trecute, Agerpres a vizitat incineratorul Cazacioc&Co de la Smârdan, iar reprezentanții firmei au declarat că vor să-și reia activitatea „și să-și dubleze cel puțin capacitatea de incinerare”.
„Cel mai mare regret e că lumea nu înţelege ce facem aici. Luăm nişte deşeuri şi creăm plusvaloare. Eu creez ceva din el. Fac un produs bio, recunoscut în Uniunea Europeană. Am îngropat hoiturile. Era fluxul foarte mare şi m-am gândit la o soluţie. Dacă arzi materia, o pierzi. Dacă o ţii, se transformă în materie organică, în îngrăşământ. Ia analize din el şi vezi dacă e pământ. Vezi ce conţine! Eu zic că e compost. Ei zic că este pământ”, a declarat Gelu Cazacioc pentru Agerpres.
Șeful DSVSA, Mitică Tuchilă, l-a contrazis și a punctat că îngroparea animalelor nu este permisă.