Înainte să plece la Handlova, unde l-a împușcat pe Fico, Cintula a făcut liniștit treburile casnice, a dus gunoiul și a cumpărat o hotă. Nimeni dintre cei care l-au întâlnit în dimineața atacului nu a putut să bănuiască faptul că plănuiește un act care să zguduie toată țara.

A mâncat bomboane și și-a cumpărat o hotă

În materialul video disponibil pentru Nový Čas, se vede cum, înainte de ora 11.00, Cintula intră în liftul blocului din Levice unde locuia. Are un coș de gunoi în mâini. În liftul care coboară, se uită în oglindă și își aranjează butonul de la cămașă. E calm și nu există niciun indiciu că este pe cale să comită un act odios. Cu tomberonul pentru deșeuri gol, revine în apartamentul său, tot cu liftul.

Într-o altă filmare, de la ora 11.10, coboară din nou. El ține în mâini o pungă cu conținut necunoscut. Mănâncă bomboane. Lasă ușa de la intrare deschisă și se întoarce în scurt timp cu o hotă de bucătărie.

Cu siguranță nu a avut timp să o monteze, pentru că, în 10 minute, iese definitiv din casă. El poartă exact aceleași haine pe care le purta la momentul tentativei de asasinat.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

A mers cu mașina la Handlova

S-a urcat în mașină și s-a îndreptat direct spre Handlova, la 80 de kilometri de unde locuia.

Nu este clar dacă s-a oprit undeva pe drum, cert e că a ajuns la locul atacului la scurt timp după ora 13.30. Mai târziu, s-a amestecat printre oameni și, în momentul în care a sosit premierul, a început să tragă.

Miercuri, 22 mai, a avut loc o reuniunea a Consiliul de Securitate slovac, cu scopul principal de a rezuma toate informațiile serviciilor secrete și ale Poliției. Chiar și după ce Meta a anunțat că a șters profilul atacatorului, se lucrează cu versiunea conform căreia atacatorul nu era un „lup singuratic”, a precizat. ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok.

„Starea prim-ministrului Robert Fico este stabilizată, dar rămâne gravă, corespunzătoare amplorii și gravității rănilor suferite”, a precizat vicepremierul și ministrul apărării Robert Kaliňák.

S-ar putea schimba încadrarea faptei

Atacul asupra premierului este calificat drept o infracțiune deosebit de gravă de tentativă de omor. Cu toate acestea, nu este exclus ca încadrarea juridică să se poată modifica, a fost anunțat procurorul general Maroš Žilinka.

„Dacă se ridică întrebări în societate de ce nu este tratată drept infracțiune de terorism, răspund că este posibil ca fapta să fie reclasificată ca atare, dar numai pe baza rezultatelor probelor”, a subliniat procurorul.

Juraj Cintula a pledat vinovat în timpul interogatoriului de sâmbătă. El a fost luat în custodie și plasat în arest. Este acuzat de „tentativă de omor cu premeditare a unei persoane protejate” și riscă 25 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Robert Fico a fost împușcat miercuri, 15 mai, după ședința guvernamentală care a fost ținută în orașul Handlova, la 200 de kilometri nord-est de Bratislava. Atacatorul este Juraj Cintula, un scriitor de 71 de ani, din Levice, 80 de kilometri de locul atacului.

Premierul slovac a fost operat imediat după tentativa de asasinat, la Banská Bystrica, intervenția chirurgicală durând 5 ore. Robert Fico a fost operat din nou, vineri. Premierul comunică și este conștient.

Urmărește-ne pe Google News