În cadrul experimentului în jurul căruia a fost construit acest studiu au fost recrutaţi 80 de studenţi voluntari cu vârsta între 18 şi 29 de ani. Aceştia au fost invitaţi în laboratorul Institutului de Ştiinţe Comportamentale, în incinta căruia a fost amenajată o confortabilă sală de cinematograf. La dispoziţia studenţilor au fost puse canapele şi fotolii în faţa unor televizoare cu diagonale generoase. Pe câteva măsuţe au fost puse alune, cipsuri şi scrumiere şi a fost adus şi un frigider încărcat cu bere, vin şi băuturi răcoritoare.

Studenţii participanţi la experiment au fost împărţiţi în patru grupuri. Douăzeci dintre ei au vizionat filmul ”American Pie 2” în care apar 23 de imagini cu băuturi alcoolice şi 18 imagini în care personajele consumă alcool, film întrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool. Alţi douăzeci au urmărit acelaşi film însă pauzele publicitare au fost neutre, fără reclame la alcool.

Alte două grupuri au urmărit film ”40 Days and 40 Nights”, o altă comedie în care însă apar doar 15 secvenţe cu băuturi alcoolice şi respectiv doar 3 secvenţe în care personajele consumă alcool. Cele două variante de pauze publicitare au fost aplicate şi acestor grupuri.

După o perioadă de o oră, studenţii care au urmărit filmul ”American Pie 2” întrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool au consumat în medie trei sticle de alcool de câte 200 de ml, faţă de doar o sticlă şi jumătate cât au consumat cei din grupul ce a urmărit filmul ”40 Days and 40 nights”, fără publicitate la alcool.

Acest studiu demonstrează clar că imaginile cu alcool din filme şi pauzele publicitare pot funcţiona ca un semnal irezistibil de a consuma alcool, conform profesorului Engels.

Urmărește-ne pe Google News