Filmele triste îngraşă mai mult decât comediile, susţine un studiu de la Universitatea americană Cornell, bazat pe analiza comportamentului spectatorilor care obişnuiesc să „ciugulească” în timp ce urmăresc o peliculă, citat de publicația „La Libre Belgique”.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după două tipuri de experimente. Într-o primă fază, 94 de studenţi (57 femei şi 37 de bărbaţi) au fost lăsaţi să vizioneze un film foarte trist, celebrul „Love Story” (al lui Arthur Hiller, din 1971), şi unul amuzant, „Fashion Victim” (regizat de Andy Tennant, din 2002). Tinerii au avut în acest timp la dispoziţie numeroase tentaţii alimentare obişnuite în asemenea situaţii. La final, s-a constatat că privind „Love Story”, publicul consumase cu 36 % mai mult popcorn decât la celălalt lungmetraj.
Un alt test a presupus o comparaţie între persoanele care, în două săli de cinema diferite, au vizionat un film SF din 1972, „Solaris”, regizat de Andrei Tarkovsky, sau comedia romantică „My Big Fat Greek Wedding” („Nuntă a la grec”, din 2002). Rezultatul a arătat că spectatorii care au văzut „Solaris” au ingerat o cantitate de două ori mai mare de floricele de porumb decât ceilalţi.
Concluzia a fost că oamenii au nevoie de o compensaţie emoţională şi că mănâncă ceea ce le place pentru a contrabalansa tristeţea indusă de film. „Cu cât filmul este mai trist, cu atât se consumă mai multe aiureli şi se iau kilograme în greutate”, a declarat Brian Wansink, unul dintre autorii studiului de la Cornell.
Pe de altă parte, specialiştii au observat că şi filmele trepidante stimulează „ronţăitul”, dar explicaţia fenomenului este de altă natură. „Oamenii au tendinţa să mănânce în ritmul acţiunii”, a explicat un al membru al colectivului de oameni de ştiinţă din SUA.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!