264 de luptători au fost evacuați luni seară. 53 dintre ei, care erau răniți, au fost duși la Novoazovsk, oraș controlat de ruși la 32 de kilometri est de Mariupol, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Ceilalți 211 au fost duși în orașul Olevnivka, aflat sub controlul separatiștilor proruși. Toți aceștia vor face parte dintr-un schimb de prizonieri.

„Continuăm eforturile de a evacua luptătorii care rămân în Azovstal”, a transmis Statul Major al Armatei Ucrainene. Potrivit presei ucrainene, estimările precedente vorbeau de circa 1.000 de luptători se află în interiorul uzinei, dintre care 600 răniți.

Regimentul Azov, luptători din cadrul Gărzii Naționale, și Brigada 36 de Pușcași Marini sunt ultimii luptători care au rămas în Mariupol, cucerit de soldații ruși la capătul a peste două luni de lupte în care orașul care găzduia înainte de război 450.000 de persoane și care a fost transformat în ruine de bombardamentele constante.

Soldați ucraineni la evacuarea din uzina Azovstal Foto: EPA

Luptătorii răniți, evacuați cu autobuzele

Potrivit agenției ucrainene Unian, acordul pentru evacuare a fost anunțat prima dată de presa rusă, pe 16 mai, când forțele ruse și ucrainene au ajuns la o înțelegere pentru deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaților răniți în direcția Novoazovsk.

La scurt timp, comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko, a anunțat că „pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”.

Prokopenko a mai subliniat că nicio armă pe care o au ucrainenii nu va funcționa fără personal militar înalt calificat, ceea ce face salvarea vieții soldaților cel mai important element al armatei.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat marți că 264 de luptători au fost salvați luni seară, iar marți continuă operațiunile pentru salvarea celor rămași în interiorul uzinei.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Ucraina continuă negocierile pentru a ajunge la un acord care va permite tuturor luptătorilor din Azovstal să se întoarcă acasă. „Acest efort necesită finețe și timp”, a subliniat Zelenski.

În mesajul adresat națiunii luni seară, Zelenski a cerut înțelegere din partea populației, insistând că „Ucraina are nevoie de eroii ucraineni în viață”.

Reuters precizează că a văzut 5 autobuze care aduceau luptători de la Azovstal în timp ce ajungeau luni la Novoazovsk, unde au fost evacuații cei cu răni grave. Într-unul din acesa, marcat cu simbolul Z al vehiculelor militare rusești, se aflau bărbați înghesuiți pe trei niveluri pe tărgi, iar unul dintre bărbați a fost scos în cărucior cu capul învelit puternic în bangaje.

Soldați ucraineni răniți, evacuați pe trei niveluri de tărgi Foto: EPA

Televiziunea rusă Russia Today a prezentat în jur de 10-12 autobuze care părăseau luni uzina. Autobuzele erau atât unele cu dotări medicale, cât și simple vehicule de transport.

Azovstal, un simbol al rezistenței

Evacuările vor marca, cel mai probabil, sfârșitul celei mai lungi și sângeroase lupte din războiul Ucrainei și o înfrângere semnificativă pentru Ucraina. Orașul Mariupol, port la Marea Azov, este în ruine după 82 de bombardamente despre care Ucraina afirmă că a făcut zeci de mii de victime civile.

Pentru ucraineni, Azovstal a devenit un simbol al rezistenței, în care luptătorii au continuat să reziste mult după ce orașul a fost capturat la mijlocul lunii aprilie. Acum, regimentul Azov a transmis că îndeplinește ordinele de a salva viețile trupelor ucrainene.

Potrivit estimărilor garnizoarei de la Mariupol, în perioada 24 februarie – 15 aprilie, doar regimentul Azov a ucis 2.500 de soldați ruși în Mariupol, a rănit 5.000, și a distrus peste 60 de tancuri.

Conform comandamentului armatei ucrainene, rezistența continuă a acestor luptători a forțat Rusia să mențină 10 batalioane tactice departe de alte zone ale conflictului, circa 10% din întreaga forță a Rusiei deplasată în Ucraina.

Soldații ucraineni au cerut în repetate rânduri liderilor ucraineni și occidentali să intervină pentru a-i salva din uzina asediată, eventual cu sprijinul unei terțe părți. Apărătorii din Azovstal rezistau în buncăre și tuneluri construite la mare adâncime de frica unui război nuclear.

Regimentul, care în trecut a afișat sentimente naționaliste de extremă-dreapta, s-a format ca o miliție cu scopul de se opune prorușilor în conflictul din 2014 din estul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News