Pe 24 februarie Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ordonat atacul armat asupra Ucrainei. Mii de oamenii s-au urcat în trenuri și mașini să se salveze, formând cozi de kilometri la granițele cu Moldova, Polonia și România.

Fotbaliștii Valentin Cojocaru, legitimat la Dnipro Dnipropetrovsk și Mihai Leca, de la FC Lvov, dar și antrenorul Mircea Lucescu, de la Dinamo Kiev, au venit în țară care pe ce trasee a considerat mai sigure, la scurtă vreme după începerea războiului. Dar în Ucraina erau sute de alți jucători străini, majoritatea din Brazilia.

Printre ei și atacantul lui Șahtior, Junior Moraes, cotat cu 1,5 milioane de euro, care a evoluat în urmă cu 11 ani în România, la Gloria Bistrița.

„Situația e una disperată! Vă rog să ne ajutați ca acest video să ajungă la guvernul Braziliei. Granițele sunt închise, băncile sunt închise, nu există combustibil, mâncarea se va termina, nu sunt bani. Ne-am adunat aici și așteptăm un plan pentru a putea pleca din Ucraina”, spunea fotbalistul în videoul transmis.

Sud-americanii sunt împreună cu familiile la un hotel din Kiev | FOTO: Captură video

La scurt timp de la mesajul video, jucătorii au intrat în legătură cu Guvernul din Brazilia, care a încercat mai multe variante pentru a extrage fotbaliștii din plin război Rusia – Ucraina. A urmat o operațiune de salvare care a mobilizat zeci de oameni de la FIFA și din mai multe guverne: Brazilia, Republica Moldova, România.

„Pentru că erau foarte mulți, nu se putea pleca din Ucraina cu mașinile sau cu autocarele. În total au fost 13 jucători, plus soții, copii, prieteni. Un grup de 42 de persoane! Pentru că varianta plecării cu mașinile era imposibil de realizat s-a decis ca jucătorii să plece cu trenul din Kiev”, spune o persoană din cadrul grupului care s-a ocupat de fuga brazilienilor.

Panică generală în tren, sute de copii care plângeau”

Existau doar câteva legături feroviare între Kiev și Cernăuți, iar gările din Ucraina erau pline până la refuz. Sunt și acum. Doar după intervenția Guvernului din Brazilia și a FIFA, fotbaliștii, familiile și prietenii acestora au reușit să se suie în tren în gara din Kiev. O delegație care valora aproape 90 de milioane de euro. De exemplu, David Neres Campos și Domilson „Dodô” Cordeiro dos Santos de la Șahtior Donetk sunt cotați, pe site-ul de specialitate transfermarkt.de, fiecare cu 20 de milioane de euro. Colegul lor Marlon Barbosa, cu 10 de milioane. Junior Moraes are cota cea mai mică din grupul jucătorilor salvați, 1,5 milioane de euro. 

Brazilienii, cu zâmbetul pe buze, după ce trenul a plecat din Kiev | Foto: Facebook @Oana Vădeanu

În mod normal cei 410 kilometri dintre Kiev și Cernăuți se parcurg în 12 ore și jumătate, dar în plin război, nu se mai poate ține cont de mersul trenurilor. Drumul a durat cu patru ore în plus. 

„Era o panică generală! Erau mii și mii de persoane care se călcau efectiv în picioare să plece din haosul din Kiev. Sute de copii care plângeau. Mame distruse care își lăsau soții și tații în plin război. S-a trăit cu emoție, dar și cu speranță până la Cernăuți. Într-un final toată lumea a ajuns la destinație, chiar dacă drumul a durat extrem, extrem de mult”, spune una dintre persoanele aflate în „trenul salvării”.

La trecerea frontierei de la Criva, fotbaliștii și soțiile acestora au fost preluați de oficialii Federației de fotbal din Republica Moldova, fiind aduși cu autocarul până la Chișinău. Apoi cazați temporar la baza Federației din Vadul lui Vodă. Până aici făcuseră aproape o mie de kilometri. 

M-am simțit ca într-un film de groază”

„Nu am crezut vreodată că voi trăi așa momente cum am avut în ultimele patru zile. M-am simțit ca într-un film de groază, deoarece nu m-am așteptat să trăiesc pe timp de război. Cel mai rău lucru pentru mine a fost să mă aflu într-o cameră, uneori fără lumină, încercând să calmez 70 de oameni care erau înăuntru, care erau panicați, înfricoșați, stresați. Au fost cele mai grele momente din viața mea…”, spunea Junior la sosirea în Republica Moldova.

Președintele Federației de Fotbal din Moldova Leonid Oleinicenco a ținut neapărat să însoțească jucătorii pe tot parcursul zilei cât aceștia s-au aflat în Moldova. Apoi au plecat spre România cu autocarul, care a intrat în țară prin vama Albița. Aici îi aștepta președintele Federației Române de Fotbal (FRF) Răzvan Burleanu și au fost preluați de autocarul echipei naționale. Luni dimineață au ajuns la București.

„România a fost mereu în inima mea, pentru că am trăit momente frumoase aici și am mulți prieteni. România ne ajută și mulțumesc mult tuturor pentru sprijinul acordat. Sunt foarte bucuros acum că toată lumea este în siguranță și va merge acasă”, a transmis Junior, la scurt timp după ce-a pus piciorul pe pământ românesc.

Răzvan Burleanu i-a așteptat pe cei 13 jucători în momentul când au trecut vama Albița | FOTO: frf.ro

Vizita lui Lucescu și coșmarul greu de uitat

Jucătorii și familiile lor au fost cazați în Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, iar în jurul prânzului, cei mai mulți au părăsit România cu destinația Brazilia, un alt drum de aproape 15 ore. Înainte au fost vizitați de Mircea Lucescu la stabilimentul echipei naționale.

„În acest moment sunt pur și simplu în șoc. În primele două zile a fost foarte multă tensiune, cu bombe, cu armata rusească apropiindu-se foarte mult de noi, picau comunicațiile, nu puteam lua legătura cu cei dragi. Eram 70 de oameni înghesuiți într-o cameră de hotel, ca într-un buncăr. Războiul nu este bun pentru nimeni”, a mai spus atacantul brazilian.

Traseul parcurs din Kiev până la București de fotbaliștii brazilieni

Reacții dure după ce Junior Moraes a părăsit Ucraina

Jurnaliștii din țara vecină sunt revoltați că jucătorul, care are cetăţenie ucraineană, a părăsit țara, lucru nepermis în momentul de față. Pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a început invazia Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a decretat impunerea legii marțiale, care îi obligă pe toți bărbații apți de luptă, cu vârste între 18 și 60 de ani, să rămână în Ucraina timp de 90 de zile de la semnarea decretului de către președintele ucrainean.

„Este de remarcat faptul că printre cei 42 de refugiaţi (jucători şi familiile acestora) s-a numărat şi Junior Moraes, care are cetățenie ucraineană. Cu ce paşaport a plecat Moraes de pe teritoriul Ucrainei? Junior a reuşit să ocolească legile”, notează presa din Ucraina.

România vrea să găzduiască naționala Ucrainei

Răzvan Burleanu, președintele FRF, este dispus să întindă o mână de ajutor Ucrainei, țară aflată în dificultate uriașă după războiul declanșat de Vladimir Putin.

„Federația Română de Fotbal a informat oficial Federația de la Kiev că e dispusă să acorde tot sprijinul necesar astfel încât partidele să se poată desfășura pe teritoriul României. Decizia FRF este pe termen nelimitat, indiferent de perioada de valabilitate a hotărârii anunțate de forul de la Nyon”, anunță FRF pe site-ul oficial.

Cine sunt și cât valorează fotbaliștii care au fugit de războiul din Ucraina, prin România

Dinamo Kiev

  • Vitor „Vitinho” dos Santos – cotat la 5 milioane de euro
  • Carlos de Pena – 3,5 milioane de euro

Șahtior Donețk

  • David Neres Campos – 20 de milioane de euro
  • Domilson „Dodô” Cordeiro dos Santos – 20 de milioane de euro
  • Marlon Barbosa – 10 de milioane de euro
  • Marcos Antonio – 8 milioane de euro
  • Maycon Andrade – 7 milioane de euro
  • Ismaily Golçalves – 3,5 milioane de euro
  • Fernando dos Santos Pedro – 3 milioane de euro
  • Vinicius Tobias – 3 milioane de euro
  • Vitor „Vitão” Eduardo da Silva – 3 milioane de euro
  • Pedro „Pedrinho” Victor da Silva – 1,7 milioane de euro
  • Junior Moraes – 1,5 milioane de euro

 
 

Urmărește-ne pe Google News