Avocaţii lui, dar şi cei ai funcţionarelor trimise în judecată alături de Piedone, îşi vor susţine pledoariile, iar procurorul de şedinţă va dezvălui ce pedepse cere DNA instanţei pentru cei patru inculpaţi.
UPDATE 21.30: Cristian Popescu Piedone a susținut ultimul cuvânt în fața instanței: „În educatia pe care am primit-o, am învățat să spun adevărul, să nu mint și să recunc unde am greșit.
Am spus adevărul și nu am ce să recunosc pentru că, în situația de față nu am greșit cu nimic. Dacă în seara aceea în club erau și copiii mei, la fel v-aș fi spus, ca nu am greșit.
Dacă cineva mă consideră vinovat, să îi considere și pe cei peste 300 de primari care au semnat la fel ca mine!”, a spus Piedone.
Cristian Popescu Piedone a insistat că e nevinovat și a cerut achitarea. Următorul termen va fi miercuri, când se vor pune concluzii în dosarul în care sunt acuzați patronii clubului și pirotehniștii.
UPDATE 19.20: Avocatul Primăriei Sectorului 4, care e parte responsabilă civilmente în dosar, cere instanței achitarea lui Cristian Popescu Piedone și a celor trei funcționare.
UPDATE 18.50: În timp ce avocații părților civile justifică daunele cerute, enumerând suferințele prin care au trecut și încă mai trec, Cristian Popescu Piedone așteaptă, în afara sălii de judecată, să-i vină rândul, pentru a rosti ultimul cuvânt.
UPDATE 17:30: Judecătorul a suspendat sedința pentru 30 de minute.
UPDATE 16:15: Andrei Găluț, solistul de la Goodbye to Gravity și singurul membru al trupei care a supraviețuit incendiului din Colectiv, cere opt milioane de euro daune morale și 60.000 de lei daune materiale.
Avocatul care îl reprezintă în proces a declarat instanței că Andrei Găluț „se afla acum în Statele Unite, la operații” și că el „e pensionat medical gradul I, la vârsta de doar 29 de ani”.
UPDATE 15:45: Avocatul unei victime rănite în incendiul din Colectiv a cerut daune în valoare de 40 de milioane de euro. În instanță au luat cuvântul apărătorii persoanelor vătămate, care reprezintă rudele celor decedați și cei răniți în incendiu, și susțin acuzațiile formulate de procurorii anticorupție.
UPDATE 14:55: După două ore de expunere a acuzațiilor, procurorul DNA a cerut instanței condamnarea lui Piedone la „o pedeapsă orientată spre maximul prevazută de lege penală”.
Aceeași pedeapsă e cerută și pentru Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, foste angajate în cadrul Primăriei Sectorului 4.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone şi fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 sunt acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Pedeapsa pentru aceste fapte este de la 3 la 15 ani.
DNA cere ca cei patru inculpați să fie obligați să plătească 100 de milioane de lei – prejudiciu de imagine către Primăria Sectorului 4.
Cât despre daunele cerute de victimele din Colectiv, DNA a cerut să fie respinse cererile de daune solicitate de rudele celor care au fost răniți în incendiu, dar au supraviețuit.
UPDATE 14:10: La obținerea avizului de funcționare, patronilor clubului Colectiv nu le-au fost cerute mai multe autorizații, deși erau prevăzute de lege, arăta procurorul DNA. Nu aveau autorizație sanitar-veterinară și nici de mediu.
Gancea Paul a declarat numărul de scaune – 80 la sugestia inculpatei Ganea Luminița (n.r. funcționara la Primărie), astfel încât să nu mai fie nevoie de autorizația de mediu.
procurorul DNA, despre dosarul Colectiv:
Procurorul DNA spune ca cei de la Colectiv nu aveau nici autorizația în construcții, deși făcuseră modificări în interior și la intrarea în club.
Primarul are obligația să dispună efectuarea de verificări, după ce emite autorizația de funcționare. Dar la SC Colectiv nu s-a întâmplat așa ceva!
procurorul DNA, despre dosarul Colectiv:
UPDATE 13:20: Procurorul de ședința al DNA este primul care depune concluzii. Descrie care sunt infracțiunile comise de Popescu Piedone și de cele trei funcționare trimise în judecată alături de edil. Anchetatorul enumeră dispozițiile legale încălcate de inculpați.
„Funcționarii Primăriei sectorului 4 trebuiau să verifice, înainte de a elibera avizul de funcționare, dacă SC Colectiv deținea autorizația ISU”, susține, în pledoaria sa, procurorul DNA.
După tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 65 de persoane, Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar al sectorului 4, a fost acuzat de abuz în serviciu, iar la 5 mai 2016, DNA l-a trimis în judecată, alături de Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale, Luminiţa Ganea, fost consilier superior, şi Sandra Moţoc, fost referent superior în cadrul aceluiaşi serviciu, toate trei fiind acuzate de complicitate la abuz în serviciu.
Piedone este acuzat că, în calitate de funcționar public, a încălcat mai multe legi aflate în vigoare şi a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
În acest dosar s-au constituit părţi civile 90 de persoane, iar sumele solicitate instanţei de ca daune de răniţi şi de urmaşii celor decedaţi în urma incendiului din Colectiv variază între 30.000 euro și 2.000.000 euro.
În vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce-i aparțin lui Cristian Popescu Piedone. Primăria Sectorului 4 este parte responsabilă civilmente în acest dosar.
Pentru abuzul în serviciu, Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
La ultimul termen, instanţa a aprobat cererea DNA de schimbare a încadrării faptei pentru Piedone şi cele trei funcţionare, dar şi pentru cei doi foşti angajaţi ai ISU inculpaţi, în „abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, situaţie în care limitele pedepsei se majorează cu jumătate.
foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro