UPDATE ora 00.50: Pe Portalul Justiției apare data de 3 ianuarie 2022 pentru „deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii”.
UPDATE ora 19.40: Judecătoarea a anunțat că instanța rămâne în pronunțare, fără să înainteze o dată pentru pronunțarea verdictului.
UPDATE 19.35: Cristian Niță, fost director al firmei de artificii care a asigurat efectele pirotehnice în Clubul Colectiv, a spus că „am încredere în justiție și sper la o soluție corectă”.
Viorel Zaharia, pirotehnistul care a montat artificiile în Colectiv, a afirmat și el că „nu știu ce să vă spun, nu se poate schimba nimic. Am făcut mereu același lucru ca la alte evenimente”.
UPDATE 19.30: Antonina Radu, pompier ISUBIF, a afirmat: „Nu am cunoștințe juridice, deși am urmat facultatea de drept”.
UPDATE 19.25: Cristian Popescu Piedone a luat cuvântul, după ce a pus mâna pe Biblie: „Sunt om, am sentimente, am trăiri, filmul evenimentelor îmi provoacă coșmaruri. Sincere regrete tinerilor nevinovați, ultimul cuvânt nu îmi aparține mie, aparține dumneavoastră, justiției, calvarul a fost și pentru mine. Nu am să spun azi ca sunt nevinovat sau nu, susțin doar ce am declarat în ultimii 6 ani, ce au declarat avocații. Așa să ne ajute Dumnezeu”
UPDATE 19.22: Marian Moise, pirotehnistul care a aprins artificiile: „Aveam carnet de pirotehnist din 2007, am trecut prin mii de evenimente, cream artificiile din Piața Constituției. Două luni am stat în spital. Nu am avut puterea să le zic în Belgia în spital cine sunt. Mă bucur că nu a fost alt coleg să treaca prin ce am trecut eu”.
Ramona Moțoc, Primăria Sector 4: „Las la aprecierea dumneavoastră soluția, sunt de acord cu avocata mea”
UPDATE 19.18: Costin Mincu, patron Colectiv: „Îmi exprim imensul regret pentru tragedie. E convingerea mea că această tragedie nu e rezultatul lăcomiei noastre. Clubul Colectiv nu genera profit. Oricine are dreptul de a se apăra.
Am fost acuzați că dăm vina pe morți. Nu dau vina pe morți, dar nu pot să îmi asum organizarea evenimentului cât n-am avut altă implicare în afara unei convorbiri telefonice. Organizatorii au fost Alex Pascu în contract și Adrian Rugină în fapt. Să nu uităm că am fost controlați cu 10 zile înainte de incendiu.
În cazul în care mă considerați vinovat, înțeleg. Nu voi înțelege să fiu pedepsit pentru greșeli ale statului român”.
UPDATE 19.05: Paul Gancea, patron Colectiv: „Sper să termin ce am de zis după ce am ascultat ce a zis doamna Golu. Dacă aș da timpul înapoi, incendiul nu s-ar fi întâmplat. La acel moment aveam reprezentarea că funcționăm în legalitate. Odată ce primăria a verificat toate documentele, îmi e greu să înțeleg că nu funcționam în legalitate. Şi reprezentanții ISU nu ne-au comunicat că am avea nevoie de autorizație ISU. Dacă ne ziceau să avem uşi, găuream pereții. Regret cele întâmplate”.
Luminița Ganea, angajat Primăria Sector 4: „Am respectat toate atribuțiile și legislația, mulțumesc”.
Iofciu Aurelia, angajat Primăria Sector 4: „Mă consider nevinovată, a fost o perioadă de calvar, voi respecta decizia dumneavoastră”.
UPDATE 18.55: Alin Anastasescu, patron Colectiv, a declarat: „Aş vrea să-mi exprim regretul enorm față de ce s-a întâmplat în acea noapte. Nu există cuvinte care să exprime durerea. Noi nu am făcut clubul Colectiv din lăcomie. A fost o extrapolare a pasiunilor noastre, n-a fost vorba decât de dragoste acolo. Mulțumesc”.
George Matei, pompier ISUBIF, a afirmat şi el că „Parchetul ignoră multe. Sunt aici în calitate de funcționar public, nu de persoană fizică. Restul detaliem în concluzii”.
UPDATE 18.50: Dezbaterile sunt gata. Va începe în curând ultimul cuvânt.
UPDATE 18.48: A intrat în sală şi Cristian Niță, fost director al firmei de artificii care a asigurat efectele pirotehnice în Clubul Colectiv.
UPDATE 18.40: „Acest dosar e un punct de cotitură”, spune procurorul.
UPDATE 18.30: Procurorul DNA a afirmat că clubul bucureștean Colectiv „nu putea funcționa cu bulină în geam, așa cum susțin inculpații că funcționează acum societățile, pentru că nici măcar nu avea geamuri pe care să pună buline”.
UPDATE 18.12: Procurorul DNA a spus că „niciunul dintre inculpați nu era străin de ceea ce trebuia să însemne autorizarea unui club”, iar „legea nu oferă imunitate primarului”, cu referire la Cristian Popescu-Piedone.
UPDATE 18.04: Este rândul procurorului DNA să dea replica funcționarilor publici care au cerut instanței să fie achitați sau rejudecați la tribunal. Va vorbi și despre cazul lui Piedone.
UPDATE 17.30: Cristian Popescu-Piedone a intrat în sala de judecată, în jurul orei 17.30. Până acum, edilul nu a fost prezent la pledoariile finale din ultimele trei zile.
UPDATE 17.15: „În lanțul cauzal, oricare dintre inculpați are un rol distinct în producerea tragediei din Colectiv”, precizează procurorul, apoi enumeră iar acuzațiile aduse patronilor clubului, ai firmei de artificii și pirotehniștilor.
UPDATE 16.45: Reîncepe ședința. Primul cuvânt îl are procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. El cere respingerea apelurilor inculpaților și prezintă argumente pentru fiecare detaliu invocat de inculpați.
UPDATE 16.20: Dosarul Colectiv se termină azi, a anunțat judecătoarea Pretoria Dumitrache. Era și varianta să fie prelungit până mâine, însă ultimele concluzii ale procurorilor și ultimul cuvânt vor începe după o pauză de 15 minute. Cel mai probabil, diseară se rămâne în pronunțare.
UPDATE 16.05: Avocații inculpaților își spun concluziile pe apelurile părților civile și părților responsabile civilmente. Majoritatea cer să se respingă apelul părților civile, câțiva lasă la aprecierea instanței.
UPDATE 16.00: Avocata Alexandrei Matache, angajată a Colectiv, spune că o știa de la 7 ani. „Aș fi preferat s-o reprezint altfel, chiar și în penal, însă în viață. Era ultima seară în care lucra acolo, le spusese asta părinților. Ea a continuat să își facă treaba. S-a ascuns sub tejghea și acolo a fost găsită. E o vorbă din popor că trebuie să existe un țap ispășitor. Trebuie să existe un exemplu și în acest caz”.
UPDATE 15.50: Vorbește avocata unor părți civile care nu au atacat decizia Tribunalului Municipiului București. „Ei nu au făcut apel nu pentru că au considerat despăgubirile echitabile, ci pentru că au cedat. Au obosit să mai lupte”.
UPDATE 15.34: Irina Chelba, sora lui Alex Chelba, vorbește despre procesul din Brazilia și sentințele date acolo. Ea a adus fotografiile familiei sale, fratele Alex, mort în Colectiv, mama care a murit în 1987 și tatăl Ion Chelba, stins în timpul procesului.
UPDATE 15.26: Ruxandra Geambașu, mama Ioanei Geambașu, o tânără de 18 de ani care a decedat după incendiul de la Colectiv, a arătat completului de judecată o planșă cu poze de la autopsiile celor morți în seara incendiului. „Am vrut să arăt produsul final al acțiunii celor care sunt inculpați în acest proces”, a spus mama Ioanei.
„Aș dori ca pedepsele de la fond să fie multiplicate cu 64, pentru fiecare dintre inculpați”, a cerut instanței Ruxandra Geambașu. Ea a adăugat că așteaptă să își reîntâlnească fiica într-o viață de apoi. „Abia când am să o văd din nou am să pricep ce mi se întâmplă”, a mărturisit mama Ioanei, în sala de judecată.
UPDATE 15:10: Golu Anne Marie, mama unuia dintre tinerii care au murit în incendiu, a spus că așteaptă analize obiective, iar deciziile care vor fi luate ar trebui „responsabilizeze atât mediul de stat, cât și mediul privat”.
„Sunt mama lui Tudor Golu, care a decedat în urma incendiului de la Colectiv. Am urmărit personal majoritatea ședințelor. Ca o remarcă, toți vor achitarea. Totuși, există decedați”, a spus ea, cu lacrimi în ochi.
„Știu că nu e ușor pentru nimeni. Îmi pare rău și pentru familiile inculpaților. Îmi pare rău pentru Tudor, pentru viața lui, pentru ultima lui cântare de despărțire, este și va fi mereu lângă mine. Mintea mea îl caută involuntar în orice situație, din magazine în cimitir. Așteptăm analize obiective, atente, pentru argumentele avocaților. Ne dorim ca deciziile dumneavoastră să responsabilizeze atât mediul de stat, cât și mediul privat. Dacă s-ar fi luat o decizie finală în Colectiv ar fi atras atenția administrație până în acest moment”, a spus aceasta.
Nicolae Ion, fratele Mariei Ion, îngrijitoarea, a spus că: „Sora mea a murit pentru 100 de lei”.
UPDATE ora 14:40: „Cel mai probabil, terminăm mâine”, a răspuns judecătoarea Pretoria Dumitrache întrebării unui avocat.
UPDATE ora 14:00: Ultimii avocați ai părților civile își expun concluziile. Cum va mai dura cel puțin o oră, plus depozițiile supraviețuitorilor și rudelor decedaților, cel mai probabil dosarul se va finaliza mâine.
UPDATE ora 13:00: În fața instanței și-a ținut pledoaria și avocatul din partea casei de avocatură Olteanu, Iepuraș și Asociații: „Statul, prin funcționarii săi, e bolnav de indiferență. A fost Maternitatea Giulești. Au fost Piatra Neamț și Constanța. Și vor mai urma până când vom înțelege că trebuie să schimbăm ceva. Nu aș vrea să fiu în locul dumneavoastră. O țară întreagă așteaptă de la dumneavoastră o condamnare exemplară. Acesta a citit și mesajul tatălui uneia dintre victime:
„Viața este o chestie între a fi și a nu fi. Eu, practic, nu mai sunt”.
UPDATE ora 12:15: Avocatul Moroianu care reprezintă în proces două părți civile: „Astăzi se împlinesc 32 de ani de la Revoluția din 1989. Oamenii care au murit nu au murit pentru ca asemenea tragedii să se întâmple”, a spus acesta.
UPDATE ora 11:50: O avocată citește în fața instanței scrisoarea surorii unei victime.
„Între mine și ea era un an de zile diferență. Am împărțit aceeași cameră, același pat. Am fost confidente până a murit. Am trecut împreună prin greutăți, ne spuneam totul, era singura care mă asculta și nu mă judeca niciodată. Ne începeam ziua salutându-ne pe Skype. Ultimul salut a fost pe 29 octombrie. Voiam să ne mutăm la Sibiu împreună, pentru a fi mai aproape de părinți.
Am fost împreună la bine și în situații critice. În 2009, când am fost operată la plămâni, a mers o noapte pentru a veni la mine, la Cluj, și mi-a lăsat un animăluț de pluș. Îl am și acum. Moartea ei a însemnat și moartea mea. Am simțit că m-am dus și eu și o parte a corpului meu putrezea. În mormântul ei zace și o parte din mine, îmi reproșez că n-am putut să o apăr, măcar să nu se simtă singură”, a spus aceasta.
UPDATE ora 11:30: Avocatul Daniel Iorga care reprezintă în proces 31 părți civile s-a adresat instanței.
„Partea civilă O. era arhitect, și-a pierdut capacitatea de a desena, de a utiliza un computer prin amputarea falangelor de la mâini. Vă rugăm să aveți în vedere și nerealizarea meseriei în acești ani”, a susținut acesta în fața instanței.
UPDATE ora 11:00: Una dintre avocatele unei victime de 30 de ani a citit mesajul acesteia în fața instanței: „E una dintre supraviețuitoarele cu arsură mare pe corp, 50%. A fost trasă de mână dintr-o grămadă de oameni. Băiatul care a scos-o a murit. A suferit deja 15 operații și are o indemnizație lunară de 500 lei. Cere sfaturi celor din jur, cum să își continue viața singură, fără familie, simplul fapt că merge cu metroul o stație e un chin, lumea păstrează distanța, se uită la ea ca la urs în târg. Ar fi trebuit ca prin dosarul de față să se scoată umanitatea din nou. Tremur de emoție, observ că și doamna președinte e marcată de situație. Citesc mesajul ei. «Vreau cei aproape 6 ani din viață pierduți înapoi. Și cei ce vor urma. Vreau prietenii mei în viață, pielea și libertatea de a face orice vreau, fără creme ori risc crescut de cancer » ”. Mai multe persoane au lacrimi în ochi.
UPDATE ora 10:00: S-au reluat concluziile avocaților părților civile. Avocatul Marcel Tănăsescu, cel care reprezintă 24 de părți civile: „Suferința victimelor e cu atât mai mare cu cât niciunul dintre inculpați nu și-a recunoscut vina”.
„Sfidarea nerușinată, și îmi asum termenul, a inculpatului Piedone, care a avut un rol determinant, distrugând viața atâtor familii, care își arată abilitățile la televizor, făcându-și publicitate, a sfidat opinia publică și instanța spunând că dreptatea s-a făcut deja prin «alegerea mea ca primar»”
Cristian Popescu-Piedone nu a apărut încă în sala de judecată. E a treia zi a dezbaterilor din proces în care e absent. Până acum, ceilalți inculpați în viață au venit la măcar un termen.
„Culpa concurentă atribuită trupei Goodbye to Gravity” prin motivarea judecătorului de la Tribunalul București o consider ca fiind netemeinică și nelegală”, spune avocatul care-l reprezintă și pe Andrei Găluț, solistul trupei, singurul supraviețuitor trupei.
Astăzi, 21 decembrie, vor continua să depună concluzii avocaţii părţilor civile; fiecăruia dintre ei, instanţa i-a alocat un timp de vorbire de 30 de minute. La final, „în limita timpului disponibil”, după cum a precizat președinta completului, ar putea vorbi, pentru ultima oară într-o sală de judecată, și părțile civile, adică cei răniți ori rudele celor decedați în incendiul din Colectiv.
Pe urmă, este rândul procurorului DNA și al celui de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București să pună concluzii pe apelurile inculpaţilor, iar apoi avocaţii inculpaţilor pot interveni pe concluziile părţilor civile. Este un duel juridic, la capătul căruia inculpaţii din dosarul Colectiv vor rosti ultimul lor cuvânt.
Conform programării iniţiale, asta s-ar putea întâmpla chiar azi, când cei 12 acuzaţi ar trebui să fie în sala de judecată de la Curtea de Apel București, pregătiţi să ia cuvântul. Până acum, primarul Piedone a lipsit de la dezbaterile pe fondul cauzei.
Președinta completului a anunţat, la termenul de ieri, că dacă intervenţiile celorlalte părţi vor dura mai mult, dezbaterile pe fondul cauzei ar putea fi prelungite cu încă o zi, ceea ce înseamnă că inculpaţii ar avea ultimul cuvânt mâine, 22 decembrie 2021.
În ultimul său cuvânt de la Tribunalul București, unde a fost condamnat pe fond la 8 ani și 6 luni de închisoare, Cristian Popescu Piedone a susținut că e nevinovat și a cerut achitarea. Atunci, el a precizat că „dacă, în seara aceea, în club erau și copiii mei, la fel v-aș fi spus, că nu am greșit. Dacă cineva mă consideră vinovat, să îi considere și pe cei peste 300 de primari care au semnat la fel ca mine!”, a adăugat fostul primar al sectorului 4 și actualul primar al sectorului 5.
Verdictul final în dosarul Colectiv va fi dat de Curtea de Apel București care, după încheierea dezbaterilor, va rămâne în pronunţare. Fiind nevoie de redactarea motivării sentinței odată cu pronunțarea ei, decizia finală în procesul Colectiv va fi dată, cel mai probabil, în februarie – martie 2022, susţin avocaţii implicaţi în dosar.
Ce acuzaţii au rămas în dosar la Curtea de Apel
Cercetarea judecătorească în dosarul Colectiv ar fi trebuit să se termine în vara acestui an, când pe 14, 15 și 16 iunie erau programate dezbaterile finale. Dar finalul procesului a fost amânat în 14 iunie, când judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor.
Celor doi judecători li s-a alăturat magistratul Carmen Găină, iar completul de divergenţă astfel format a decis, la 3 noiembrie 2021, ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosarul Colectiv să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate). Decizia completului a fost luată cu unanimitate, adică niciunul din cei trei judecători nu a avut opinie separată.
Iată acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi acum inculpaţii din dosarul Colectiv:
● Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: două infracţiuni de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL şi, respectiv, a SC Noran Prompt SRL), fără consecinţe deosebit de grave în cazul Colectiv Club, ambele infracţiuni cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din sectorul 4: complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL şi, respectiv, a SC Noran Prompt SRL), fără consecinţe deosebit de grave în cazul Colectiv Club, ambele infracţiuni cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: complicitate la abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL), fără consecinţe deosebit de grave, cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: complicitate la abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Antonina Radu şi George-Petrică Matei, pompieri ISUBIF: abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei, fără consecinţe deosebit de grave, cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
● Alin George Anastasescu, Costin Mincu, Cătălin Paul Gancea, patroni Colectiv: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată;
● Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;
● Moise Marian şi Viorel Zaharia, pirotehnişti: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
● Clubul Colectiv SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată
Condamnările de la Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
● Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
● Aurelia Iofciu (fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din sectorul 4) – 8 ani de închisoare;
● Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior la Primăria Sector 4) – 7 ani de închisoare;
● Sandra Ramona Moţoc (referent superior la Primăria Sector 4) – 3 ani de închisoare cu suspendare;
● Antonina Radu (pompier ISUBIF) – 9 ani și 2 luni de închisoare;
● George-Petrică Matei (pompier ISUBIF) – 9 ani și 2 luni de închisoare;
● Alin George Anastasescu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
● Costin Mincu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Daniela Ioana Niţă (patron al firmei de artificii) – 12 ani și 8 luni de închisoare;
● Cristian Mihai Niţă (administrator al firmei de artificii) – 3 ani și 6 luni de închisoare;
● Viorel Zaharia (pirotehnist) – 9 ani și 8 luni de închisoare;
● Marian Moise (pirotehnist) – 10 ani de închisoare;
● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă;
● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro