UPDATE ora 16.03. Dezbaterile pe fondul cauzei se reiau luni, la ora 9:30. Avocații părților civile nu au mai apucat să depună concluzii astăzi. Luni, îşi vor susţine apeluri avocații a 8 dintre inculpații, dar şi reprezentatul ISU, care este parte responsabilă civilmente în acest proces. La termenul de azi, acesta nu a fost prezent în sala de judecată.
Tot luni sau marţi, după cum va decide instanţa, vor depune concluzii avocații părților civile, iar „dacă va mai fi timp”, a precizat preşedinta completului, vor putea vorbi şi câteva dintre părțile civile. Apoi, procurorii vor depune concluzii pe apelurile inculpaților, iar ultimul cuvânt va aparține celor acuzaţi în dosarul Colectiv.
UPDATE ora 15.35. Avocatul care reprezintă Primăria Sector 4, în calitate de parte responsabilă civilmente, cere achitarea lui Cristian Popescu Piedone și a angajatelor (Iofciu, Ganea și Moțoc), precum și exonerarea Primăriei Sectorului 4 de orice răspundere patrimonială faţă de părţile civile din cauză.
UPDATE ora 11.49: Scandal în sală, după ce judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a schimbat brusc ordinea în care vor lua cuvântul părţile. Judecătoarea i-a invitat pe avocații inculpaților să depună azi concluzii, deşi la ultimul termen al procesului îi programase pentru ziua de luni. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, s-a contrat dur cu președinta completului și a refuzat să vorbească.
Avocații inculpaților refuză să vorbească, și fiindcă nu sunt pregătiți să susțină concluziile, dar și pentru că sunt câte doi avocați pentru fiecare inculpat, iar unul dintre ei nu e prezent acum în sală.
„Vreau să văd ce avocați sunt pregătiți azi”, le cere judecătoarea.
Avocata lui Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a spus instanței că: „Concluziile vor fi formulate de avocatul titular”, „Deci dumneavoastră v-ați prezentat de formă”, a fost replica judecătoarei.
Prima care acceptă să vorbească e avocata Antoninei Radu, pompier ISUBIF. Ea cere achitarea clientei sale.
Avocatul lui Cătălin Paul Gancea, unul dintre patronii clubului Colectiv, cere şi el achitarea acestuia și spune că Gancea „a fost doar un terț în această poveste”. Acesta a vorbit timp de o oră în fața instanței, mai mult decât procurorii.
„În caz că îl găsiți vinovat, culpa lui Gancea e minoră față de a altor inculpați, iar de curând a devenit tată”, a mai precizat avocatul.
În fața instanței a vorbit și avocatul Danielei Niță, patroana firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cea care instalase artificiile în clubul Colectiv. Aceasta a murit la mijlocul lunii august, în urma unui infarct.
„Concluziile domnului procuror m-au bulversat, iar pe clienta mea au făcut-o să se întoarcă de 3 ori în mormânt. Să susții că toți inculpații preferă banii, în locul suflului semenilor lor. Acest rechizitoriu este vădit nelegal. Este evident că urmărirea penală a fost făcută pentru a da satisfacție opiniei publice”.
Avocatul cere trimiterea dosarului, spre rejudecare, la Tribunalul București, pentru că „el nu a fost judecat de un complet specializat”, „sentința este nemotivată, cu privire la clienta mea”, iar acesteia „i-a fost încălcat dreptul la apărare”, a mai subliniat acesta.
La rându-i, avocata firmei Golden Ideas spune că firma n-a avut nicio problema până în 30 octombrie 2015 și că era o firmă de renume în domeniu. Ea a adăugat că incendiul s-a produs și „datorită” altor substanțe. „Au fost mai multe elemente care au contribuit la producerea incendiului”.
De asemenea, avocatul Aureliei Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din sectorul 4, a precizat că în cazul clientei sale „fapta nu există”.
La rândul său, avocatul firmei Colectiv a declarat că „membrii trupei Goodbye to Gravity, având studii superioare, își puteau da seama că spațiul respectiv este nepotrivit pentru un astfel de concert”. Acesta a mai subliniat faptul că spațiul era închiriat trupei, iar fapta companiei pe care o apără nu există.
În fața instanței, avocatul lui Costin Mincu, unul dintre patroni Colectiv, a solicitat achitarea clientului, demontând „miturile care există în dosar”, după cum le-a numit el..
UPDATE ora 10.30: Au început dezbaterile. Procuroarea DNA cere pedepse maxime pentru inculpați, adică pentru primarul Piedone, funcționarele primăriei și pompierii ISUBIF. Acesta a menționat că Tribunalul București a aplicat pedepse prea mici.
„Ceea ce îl caracterizează pe Piedone este nesinceritatea față de toți cei implicați, de la rude la autorități. Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii. Instanța de fond a fost prea blândă. Atitudinea sa a fost sfidătoare, este departe de noțiunea de solemnitate a funcţiei. E cunoscut cu antecedente penale și a continuat să încalce legea. Dacă ne permitem corupție în administrație, cu o astfel de finalitate, ne permitem și pedepse pe măsură”, spune procurorul DNA.
Legat de pedepse, procurorul DNA a mai precizat că: „Nu este posibil ca unui privat să i se aplice o pedeapsa mai mare decât unui funcționar al statului. Privații au funcționat, pentru că funcționarii publici au permis asta, cu buna știință.”
La rându-i, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a vorbit despre acuzaţiile aduse patronilor clubului, ai firmei de artificii și celor doi pirotehnişti.
„Inculpații au iubit mai mult profitul, decât viața și integritatea semenilor lor”, a precizat procurorul care a cerut ca inculpaţiii apelanţi să primească pedepse maxime.
„Acest proces trebuie să reprezinte un început pentru noi toți. Victimele din Colectiv au reprezentat niște cifre pentru inculpați”, a subliniat procurorul. El a încheiat cu versurile melodiei trupei Goodbye to Gravity: „Nu suntem cifre, suntem liberi, suntem atât de vii. Iar ziua în care cedăm e ziua în care murim!”
UPDATE 09.49: Ședința de judecată a început la 09.40, iar procurorii de şedinţă vor avea voie să vorbească, pentru început, câte 30 de minute.
Ziarul Libertatea a prezentat în premieră imagini cu sala din Curtea de Apel Bucureşti unde se judecă apelul dosarului Colectiv.
Cât va dura „ultimul cuvânt” pentru cei din dosarul Colectiv
Procuroarea care reprezintă DNA în procesul Colectiv va pune concluzii în apel pentru inculpatul Cristian Popescu Piedone, pentru funcţionarele de la Primăria sectorului 4 şi pentru pompierii de la ISUBIF care au făcut verificări în club, înainte de producerea incendiului. Celălalt procuror va susţine acuzarea în dosarul Parchetului General şi va cere instanţei pedepse pentru patronii clubului, pentru directorul firmei de artificii şi pentru pirotehniştii care au fost în Colectiv.
După procurori, vor vorbi părţile civile din dosarul Colectiv. Rudele celor decedaţi şi cei care au fost răniţi în incendiu vor rosti azi ultimul lor cuvânt într-o sală de judecată. „Pot vorbi nelimitat”, a anunţat judecătoarea Dumitrache. Sunt peste 200 de apelanţi părţi civile, însă cel mai probabil, nu toţi vor fi prezenţi la proces.
Luni, 20 decembrie 2021, este ziua ultimului cuvânt pentru inculpaţii din dosarul Colectiv şi pentru părţile responsabile civilmente. Fiecărui inculpat îi vor fi alocate 30 de minute, iar pentru societăţile inculpate, avocaţii pot vorbi un sfert de oră.
Marţi, 21 decembrie 2021, vor fi ultimele dezbateri, iar procurorii vor putea depune atunci concluzii pe apelul inculpaţilor, fiecare având alocat, ca timp de vorbire, câte o oră şi jumătate.
După cele trei zile de dezbateri pe fondul cauzei, instanţa va rămâne în pronunţare şi va anunţa ziua când va fi dat verdictul final.
Ce acuzaţii au rămas în dosar la Curtea de Apel
Cercetarea judecătorească în dosarul Colectiv ar fi trebuit să se termine în vara acestui an, când pe 14, 15 și 16 iunie erau programate dezbaterile finale. Dar finalul procesului a fost amânat în 14 iunie, când judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor.
Celor doi judecători li s-a alăturat magistratul Carmen Găină, iar completul de divergenţă astfel format a decis, la 3 noiembrie 2021, ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosarul Colectiv să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate). Decizia completului a fost luată cu unanimitate, adică niciunul din cei trei judecători nu a avut opinie separată.
Iată acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi acum inculpaţii din dosarul Colectiv:
● Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: două infracţiuni de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL şi, respectiv, a SC Noran Prompt SRL), fără consecinţe deosebit de grave în cazul Colectiv Club, ambele infracţiuni cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din sectorul 4: complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL şi, respectiv, a SC Noran Prompt SRL), fără consecinţe deosebit de grave în cazul Colectiv Club, ambele infracţiuni cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: complicitate la abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL), fără consecinţe deosebit de grave, cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: complicitate la abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”;
● Antonina Radu şi George-Petrică Matei, pompieri ISUBIF: abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei, fără consecinţe deosebit de grave, cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
● Alin George Anastasescu, Costin Mincu, Cătălin Paul Gancea, patroni Colectiv: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată;
● Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;
● Moise Marian şi Viorel Zaharia, pirotehnişti: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
● Clubul Colectiv SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată
Condamnările de la Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
● Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
● Aurelia Iofciu (fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din sectorul 4) – 8 ani de închisoare;
● Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior la Primăria Sector 4) – 7 ani de închisoare;
● Sandra Ramona Moţoc (referent superior la Primăria Sector 4) – 3 ani de închisoare cu suspendare;
● Antonina Radu (pompier ISUBIF) – 9 ani și 2 luni de închisoare;
● George-Petrică Matei (pompier ISUBIF) – 9 ani și 2 luni de închisoare;
● Alin George Anastasescu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
● Costin Mincu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Daniela Ioana Niţă (patron al firmei de artificii) – 12 ani și 8 luni de închisoare;
● Cristian Mihai Niţă (administrator al firmei de artificii) – 3 ani și 6 luni de închisoare;
● Viorel Zaharia (pirotehnist) – 9 ani si 8 luni de închisoare;
● Marian Moise (pirotehnist) – 10 ani de închisoare;
● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă;
● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro