Cuprins:
Extrema dreaptă câștigă teren
„Principalele partide politice din România sunt pe cale să păstreze controlul asupra Parlamentului țării, sugerează exit-poll-urile după alegerile generale de duminică, în ciuda câștigurilor mari ale grupurilor naționaliste de extremă dreapta”, scrie Financial Times.
Asta după ce în primul tur al alegerilor prezidențiale Călin Georgescu, un candidat naționalist pro-rus a luat aproape 23% din voturi.
Potrivit exit-pollurilor de duminică seară, PSD ar fi obținut 25% din voturi, iar AUR, în jur de 20%.
După centralizarea a 99,7% din voturi, PSD are 22,48%, AUR – 18,21%, PNL – 14,35% , USR – 12,18% , SOS – 7,67%, UDMR – 6,43%, POT – 6,32%.
Concret, partidele naționaliste, AUR, SOS, POT, au împreună puțin peste 32%. Adică o treime din voturi, aproape trei milioane de români au ales extrema dreaptă.
„Cifrele provizorii au liniștit temerile că haosul care a cuprins votul prezidențial al României ar deturna alegerile generale”, a mai scris cotidianul.
Opțiuni pentru formarea unui nou guvern
Analiștii politici consultați de FT consideră că există mai multe opțiuni de a forma un nou guvern care să excludă partidele naționaliste, însă acest lucru nu va fi ușor.
„Rezultatele exit-poll-ului indică un parlament fragmentat structurat în jurul a trei blocuri politice: dreapta radicală la aproximativ 30 la sută, un bloc de centru-dreapta la aproximativ 35 la sută și centru-stânga la aproximativ 25 la sută”, a explicat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca.
„Formarea unei majorități prodemocratice și euroatlantice nu va fi ușoară, dar este o necesitate, având în vedere ceea ce ar putea aduce României un președinte și/sau un guvern de dreapta radicală”, a completat el.
Însă, înainte de toate, scena politică este divizată de rezultatele de la alegerile prezidențiale. Partidele clasice, care au obținut scoruri mici la alegerile din noiembrie, trebuie să se decidă ce candidat vor susține în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Dacă PNL a transmis că o va susține pe Elena Lasconi, PSD nu a clarificat încă pe cine va sprijini. Reprezentanții Partidului Social Democrat au precizat însă că „susțin valorile europene”.
„PSD revine [dar] negocierile pentru formarea guvernului vor fi dificile”, pentru că partidele care sunt puternice în Parlament trebuie să se unească pentru a preveni succesul lui Georgescu și al extremei drepte, consideră analistul politic din București Radu Magdin, citat de FT.
Luni, 2 decembrie, Curtea Constituțională va anunța dacă se va repeta primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce voturile au fost renumărate.