Acordul propus ar presupune practic ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare străine sau armament. În schimb Kievul va primi protecția unor aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au precizat sursele pentru cotidianul financiar britanic.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că orice acord ar implica în orice caz, că „trupele Federației Ruse ar trebui să părăsească teritoriul Ucrainei” capturat de la începutul invaziei, pe 24 februarie – și anume regiunile sudice de-a lungul Mării Azov și Mării Negre, precum și teritoriul de la est și nord de Kiev.

Podoliak, citat de publicația Kyiv Independent, a mai spus că proiectul de acord publicat de Financial Times este ceea ce solicită Rusia, „nimic mai mult”. „Partea ucraineană are propriile poziții”, a declarat el.

Potrivit Financial Times, negociatorii ucraineni și ruși au discutat luni pentru prima dată în întregime planul provizoriu în 15 puncte, mai relatează ziarul. Printre chestiunile nerezolvate se numără natura garanțiilor occidentale pentru securitatea ucraineană și statutul teritoriilor ucrainene capturate de Rusia în 2014.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat tot miercuri că este prea devreme pentru a dezvălui conținutul potențialului acord dintre Moscova și Kiev, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA.

Oficialii ucraineni, mai scrie Financial Times, rămân totuși sceptici cu privire la angajamentul deplin al președintelui rus Vladimir Putin pentru pace și se tem că Moscova ar putea câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și pentru a-și relua ofensiva.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, și-a exprimat și el scepticismul cu privire la angajamentul Rusiei față de diplomație. „În acest conflict, în acest război, se desfășoară o campanie masivă de informare și, cu siguranță, când vine vorba de Rusia, trebuie să o judeci după acțiunile sale și nu după numeroasele sale cuvinte”.

Putin nu a dat niciun semn de compromis miercuri, promițând că Moscova își va atinge toate obiectivele de război în Ucraina. „Nu vom permite niciodată ca Ucraina să devină un bastion al acțiunilor agresive împotriva țării noastre”, a declarat el.

Mai multe semne de întrebare

Ucraina, a spus Podoliak, ar urma „să își păstreze cu siguranță propria armată”. De asemenea, el a minimizat importanța unei interdicții privind bazele străine în Ucraina, spunând că acest lucru este deja exclus de legislația ucraineană.

Două dintre surse au declarat pentru Financial Times că acordul provizoriu include prevederi privind instituirea unor drepturi clare pentru limba rusă în Ucraina, unde aceasta este vorbită pe scară largă.

Podoliak a declarat că „problemele umanitare, inclusiv cele lingvistice, sunt discutate doar prin prisma intereselor exclusive ale Ucrainei”.

Cel mai mare punct de blocaj rămâne cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei în 2014 și independența a două regiuni separatiste din Donbas – Donețk și Luhansk.

Ucraina a refuzat până în prezent acest lucru, dar a fost dispusă să discute problema pe un alt palier, a declarat Podoliak.

Teritoriile disputate sunt „un caz separat”, a spus oficialul ucrainean. „Deocamdată, vorbim despre o retragere garantată din teritoriile care au fost ocupate de la începutul operațiunii militare la 24 februarie”, când a început invazia Rusiei, a spus el.

Optimism precaut

Ceva mai devreme, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov declarase și el că discuțiile de pace cu Ucraina nu au fost ușoare, dar că există speranța de a ajunge la un compromis. „Statutul de neutralitate este acum discutat serios, împreună, desigur, cu garanții de securitate”, a spus Lavrov.

În interviul pentru RBC News, Lavrov a declarat că printre problemele cheie discutate se numără securitatea populației din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei și drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Separat, negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a spus și el că neutralitatea este chestiunea cheie a tratativelor, oferind în acest sens exemplul Suediei sau Austriei. Cele două state sunt membre UE, dar nu și ale NATO.

Kievul a respins însă propunerile privind o neutralitate comparabilă cu cea a Austriei sau Suediei, afirmând că discuțiile cu Moscova ar trebui să se concentreze pe „garanții de securitate”.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. În consecință, modelul nu poate fi decât „ucrainean” și numai pe garanții de securitate verificate din punct de vedere juridic”, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, într-un mesaj publicat de biroul președintelui Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

În paralel, oficialii din Ucraina au făcut la rândul lor declarații pozitive, dar prudente, cu privire la negocierile de pace. Kievul a insistat că este dispus să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile rusești.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că vede un posibil spațiu de compromis în discuțiile cu Moscova, deoarece pozițiile delegației ruse par mai „realiste”.

În același timp, oficialii ucraineni s-au arătat dispuși să continue rezistența armată în fața Rusiei. Informațiile privind posibilitatea unui armistițiu vin într-un moment în care avansul Rusiei pare cel puțin parțial blocat în mai multe puncte ale Ucrainei. În schimb, forțele ruse continuă să bombardeze masiv zone urbane precum orașul Mariupol, provocând numeroase victime printre civili.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News