După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mult timp, Rusia a susținut că armele occidentale avansate nu vor schimba situația pe câmpul de luptă, notează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmitea că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situaţia pe front. „Forțele armate ruse își îmbunătățesc pozițiile pe front… Banii alocați și armele care vor fi furnizate nu vor schimba această dinamică”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov.

Potrivit FT, mai mult decât în orice moment de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în urmă cu doi ani, președintele Rusiei pare „foarte sigur pe sine și fericit” în ultimele luni, a declarat o persoană care îl cunoaște bine. „Să vedem dacă ajutorul militar va schimba acest lucru”.

O nouă ofensivă rusă, „așteptată în mai sau iunie”

În timp ce Ucraina aștepta ajutorul occidental și se străduia să își rotească trupele epuizate, Rusia a profitat de puterea superioară de foc și a făcut progrese treptate pe linia frontului.

Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene au descris atacurile actuale ale Rusiei de-a lungul unor zone cheie ale liniei frontului și atacurile cu rachete și drone asupra Harkovului și a unor orașe la fel de importante ca fiind un prim pas înainte de o operațiune ofensivă mai mare.

Oficialii au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie.

Apare însă întrebarea legată de impactul acestei ofensive, având în vedere că, acum, Kievul va avea parte de ajutor, după votul din Congresul SUA.

Potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, Ucraina va putea scoate la iveală, cu ajutorul american, defectele inerente ale Rusiei în încercarea de a o copleşi pe front cu muniţii de slabă calitate şi cu o armată mare, dar slab antrenată.

Un oficial occidental a declarat că, deși Rusia ar putea face unele progrese tactice pe linia frontului, aceasta rămâne o armată ineficientă, caracterizată de echipamente vechi și soldați slab pregătiți, și nu va „copleși” Ucraina, a adăugat acesta.

„În februarie 2022, Rusia avea o armată mult mai bine echipată și antrenată”, a spus oficialul, referindu-se la invazia inițială a Rusiei și la debarcarea ulterioară în nordul Ucrainei. „Pur și simplu nu văd să fie mai bună acum”.

„Ajutorul va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile”

După ce blitzkrieg-ul inițial a eșuat, Rusia a început tăvălugul în Ucraina, mizând pe cantitate, în detrimentul calității pe câmpul de luptă.

Rusia trage cinci obuze pentru fiecare salvă de răspuns din partea forțelor ucrainene, în timp ce raportul este chiar mai mare în unele puncte de-a lungul liniei de front, spune Dara Massicot, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă.

„Ajutorul (american – n.r.) nu va anula avantajele rusești în acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și poate fi folosit pentru a încetini sau opri avansurile rusești”, a declarat Massicot.

Deşi cheltuielile de apărare ale Rusiei au atins un nivel record, puterea de foc nu este reflectată într-un progres semnificativ pe front. Industria de armament din Rusia a crescut producția de câteva ori, fabricile lucrând non-stop, potrivit oficialilor.

Serghei Chemezov, șeful Rostec, conglomeratul de stat din domeniul apărării din Rusia, a declarat în noiembrie anul trecut că Rusia produce de 2,5 ori mai multă artilerie și sisteme de lansare multiplă decât înainte, în timp ce producția unor tipuri de muniție a crescut de peste 60 de ori.

Totuși, aceste cifre pur și simplu maschează incapacitatea Moscovei de a transforma această putere de foc într-un progres semnificativ pe front, iar experții ruși spun că s-ar putea face doar cu armament mai avansat.

Sancțiunile occidentale au îngreunat obținerea de către Rusia a componentelor necesare pentru drone, bombe teleghidate și rachete de înaltă precizie, forțând-o să se bazeze pe armele de tehnologie inferioară pe care le poate produce mai uşor în masă, potrivit lui Ruslan Pukhov, șeful Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor, un think-tank de apărare din Moscova.

„Cele mai decisive sisteme de pe câmpul de luptă din Ucraina depind direct de sancțiuni. Intensificarea acestora înseamnă că liderii de la toate nivelurile trebuie să gândească în mod creativ și să înțeleagă principalele tendințe și rezultatele probabile ale războiului”, spune Pukhov.

În ciuda arsenalului mai mare al Moscovei, armata sa „nu are un avantaj radical față de Ucraina în materie de artilerie și muniții. Cel puțin, oamenii care luptă de partea rusă nu văd acest lucru”, a adăugat el.

Ratele enorme de foc trase de Rusia nu pot fi susţinute de industria de apărare

Chiar dacă industria de armament din Rusia a crescut producția de câteva ori, acest lucru nu este suficient pentru a susține ratele enorme de foc pe care Rusia le-a aruncat asupra Ucrainei în primele șase luni ale războiului, spune Pavel Luzin, cercetător senior la Center for European Policy Analysis, cu sediul la Washington.

Rusia a tras până la 60.000 de obuze pe zi înainte de toamna anului 2022, o cantitate care a scăzut la aproximativ 10.000 pe zi și care include livrări din Coreea de Nord și Iran. Aceste rate de tragere mai mici reflectă modul în care intensitatea bătăliei depășește ceea ce Rusia poate reface, chiar și la aceste niveluri de producție mai ridicate, și împiedică un avans mai semnificativ.

Rusia ar trebui să producă 3,6 milioane de obuze pe an pentru a susține ritmul actual de tragere, potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării a recunoscut că nu poate produce decât cel mult jumătate din cele 4 milioane de proiectile de calibru 152 mm și 1,6 milioane de proiectile de calibru 122 mm de care armata lui Putin estimează că are nevoie pentru a depăși pragul.

Și, pe măsură ce Rusia continuă să tragă mai multe obuze, își uzează țevile de artilerie mai repede decât poate produce altele noi, forțând-o să le înlocuiască cu țevi din epoca sovietică.

„Cea mai evidentă problemă a Kievului”

Ajutorul american nu abordează ceea ce oficialii ucraineni și occidentali spun că este cea mai evidentă problemă a Kievului: incapacitatea de a face față numărului enorm de oameni pe care Rusia i-a chemat la luptă.

Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa, a declarat în aprilie, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului, că Rusia recrutează 30.000 de soldați pe lună, ceea ce face ca trupele sale din prima linie să ajungă de la 360.000 în urmă cu un an la 470.000.

Pentru a recruta acești oameni, armata oferă stimulente financiare, inclusiv salarii începând de la 200.000 de ruble, de cinci ori mai mare decât salariul mediu în unele dintre regiunile mai sărace ale Rusiei, și bonusuri cuprinse între 300.000 și un milion de ruble, potrivit unui raport al serviciului de informații externe din Estonia.

Soldații pot primi bonusuri suplimentare pentru faptele lor pe câmpul de luptă sau pentru că au fost răniți, în timp ce familiile lor pot primi plăți generoase dacă sunt uciși în luptă. Aceste perspective nu sunt îndepărtate: 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război, a declarat Cavoli, ceea ce sporește presiunea pentru ca armata să își refacă unitățile.

Această abordare permite Rusiei să atragă suficienți recruți din rândul persoanelor pentru care lupta este atractivă din punct de vedere financiar, evitând în același timp mobilizarea, un pas care a determinat sute de mii de oameni să părăsească țara în toamna anului 2022.

„Principala abordare acum este «cumpărarea de sânge» în rândul claselor inferioare din Rusia”, a declarat Luzin, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Cu toate acestea, noi ofensive ar necesita ca Putin să anunţe o nouă rundă de mobilizare, a declarat Massicot, de la Carnegie Endowment for International Peace. „Dacă Kremlinul are ambiții pentru Harkov, sau ceva și mai dificil, cum ar fi sudul Ucrainei, atunci va trebui să genereze o forță foarte mare, probabil mult peste 100.000 pentru ambele, plus echipamentul”, a spus Massicot.

Chiar dacă Rusia ar recruta mai mulți oameni, numărul pur și simplu nu ar fi suficient pentru a compensa lipsa lor de pregătire, a spus Luzin. „Cu toții vorbim despre mobilizare, dar unde sunt comandanții, sergenții și locotenenții, care ar comanda soldații mobilizați?”, conchide acesta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News