România taie pensiile viitoare deoarece Guvernul are probleme în a-și îndeplini reducerile ambițioase de taxe, creșterea salariilor și investițiile fără a depăși deficitul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Războiul pensiilor

Românii sub 35 de ani economisesc automat o mică parte a contribuțiilor lor sociale în fondurile de pensii private, care suplimentează pensia de la stat.

Dar Guvernul a decis să taie contribuțiile către Pilonul II de pensii private de la 5,1% la 3,75% din 2018.

Mihai Bobocea, secretar general al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), spune că reducerea este o ”lovitură semnificativă” pentru sistem și că aceasta va afecta încrederea în pensiile private.

”Estimăm că Această decizie va duce la reducerea veniturilor viitoare cu cel puțin 20% pentru toți membrii, concomitent cu furnizarea de mai puțin capital către companiile locale cu ajutorul bursei”, a mai spus Bobocea.

Fondurile private de pensii au avut un randament anual de 5,3% după ce excludem efectul comisioanelor și inflației în perioada 2008-2016, fiind printre cele mai bune scheme de retragere din Europa, potrivit Better Finance, o organizație de investitori cu sediul în Bruxelles.

Pușculița cu 38 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul

Premierul Tudose a sugerat în luna septembrie că fondurile de pensii de la Pilonul II, care au active totale de 38,3 miliarde de lei (9,7 miliarde de dolari), ar putea deveni opționale, dar Guvernul a retras propunerea ca rezultat al opoziției publice. Anumiți observatori cred însă că Guvernul va continua planul de demantelare a sistemului actual când presiunea publică va fi mai mică.

”România a constituit un sistem excelent de pensii private și nu ar trebui să înceapă să îl spargă prin reducerea contribuțiilor”, spune Janwillem Bouma, președinte al PensionsEurope, o asociație a fondurilor de pensii cu sediul la Bruxelles.

Îmbunătățirea condițiilor de viață este așteptată să crească numărul pensionarilor de peste 65 de ani la 30% din totalul populației României până în anul 2040, ceea ce va duce la presiuni suplimentare pentru fondul public de pensii, mai scrie Financial Times.

”Acest lucru va aduce mari provocări dacă nu sunt luate măsuri potrivite pentru a contrabalansa aceste efecte”, spune Bouma. Acesta a adăugat că este nevoie să crească economisirea prin fondurile private de pensii pentru a întări creșterea economică a României.


Notă: Alături de reducerea contribuțiilor la pensiile private, Guvernul a decis și trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, măsură foarte contestată de către sindicate, care consideră că acest lucru va duce la reducerea salariilor în mediul privat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News