Cele trei persoane care au vorbit pentru FT au spus că avertismente repetate din partea oficialilor de la Washington au fost trimise înalților funcționari ai Serviciului de Securitate al Ucrainei și ai Direcției Principale de Informații din Ministerul Ucrainean al Apărării. Potrivit uneia dintre surse, la Casa Albă există o nemulțumire din ce în ce mai mare față de atacurile pe care dronele ucrainene le efectuează asupra rafinăriilor, terminalelor petroliere, depozitelor de carburanți și depozitelor de petrol rusești situate în vestul țării.
Publicația britanică notează că anul acesta, prețurile mondiale ale petrolului au crescut cu aproximativ 15%, la 85 de dolari pe baril. Acest lucru a dus la o creștere a costurilor cu combustibilul în Statele Unite, tocmai în momentul în care președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și-a început campania electorală.
În plus, Washingtonul este îngrijorat de faptul că Rusia, ca răspuns la atacurile Ucrainei, ar putea afecta volumul livrărilor de petrol prin infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul. Vorbim, în special, despre conducta petrolieră a Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), prin care petrolul din Kazahstan, prin Federația Rusă, ajunge pe piața mondială. Această conductă de petrol este încă folosită de companiile occidentale, inclusiv ExxonMobil și Chevron. Rusia a blocat pentru scurt timp transporturile de petrol prin acest CPC în 2022, a reamintit FT.
Un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat publicației că Washingtonul nu încurajează atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei. O sursă de informații militare ucrainene a declarat pentru ziar că Ucraina a atacat marile rafinării rusești de cel puțin 12 ori din 2022 până la începutul acestui an. Potrivit acestuia, au existat deja cel puțin 9 atacuri similare în 2024.
Un oficial ucrainean a declarat că obiectivele atacurilor ucrainene sunt de a complica furnizarea de combustibil pentru trupele ruse și de a reduce capacitatea de a finanța capacitățile militare rusești. În plus, atacurile au și o semnificație simbolică.
Conform ideii autorităților ucrainene, acestea ar trebui să aducă operațiunile militare mai aproape de Moscova și să arate că apărarea antiaeriană rusă poate fi pătrunsă, relatează FT. Unii oficiali ucraineni au mai spus publicației că atacurile ar trebui să împingă Statele Unite să aprobe asistența militară acordată Ucrainei, proiect de lege asupra căruia se discută în prezent în Congres.
Rafinăriile rusești au fost atacate frecvent de drone încă de la începutul anului. Șeful Ministerului Energiei rus, Nikolai Șulginov, a declarat că departamentul va menține planurile pentru volumul de rafinare primară a petrolului pentru 2024 la un nivel apropiat de anul trecut.
Pe 21 martie, Reuters, pe baza datelor din sursele sale, a scris că volumul de încărcare a unităților primare de prelucrare a petrolului la rafinăriile rusești în perioada 14-20 martie a fost de 0,687 milioane de tone pe zi, adică cu 7,5% mai puțin decât în prima jumătate a lunii.
Potrivit surselor Kommersant, în legătură cu atacurile asupra rafinăriilor, guvernul își propune să consolideze transportul de combustibil pe calea ferată, față de alte mărfuri. Ministerul Energiei promite că va crește volumul exporturilor de combustibili printr-o planificare îmbunătățită, dar nu în detrimentul altor mărfuri.