Ţărille din G7, în frunte cu SUA, au dezvăluit în iulie anul trecut, cu ocazia summitului NATO, un cadru pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, ca să o ajute să-şi sporească apărarea împotriva Rusiei şi să-i furnizeze garanţii de securitate până când va putea să intre sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice.

Financial Times a relatat joi, pe surse, că Zelenski şi preşedintele SUA, Joe Biden, vor semna acordul bilateral de securitate chiar înainte de Summitul pentru Pace organizat de Kiev în Elveţia, care va avea loc în 15-16 iunie.

Semnarea va avea loc în Italia, unde se va desfăşura un summit G7 la care este aşteptat să participe şi preşedintele american.

Summitul G7 este programat pentru 13-15 iunie, dar nu a fost indicată data exactă a semnării documentelor.

Relaţia Kiev-Washington, „foarte tensionată”

Potrivit Financial Times, acordul a fost încheiat în ultimele săptămâni, care au fost marcate însă de tensiuni tot mai mari între Kiev şi Washington.

Acordul de luna viitoare urmăreşte să liniştească oficialii de la Kiev, care se tem de faptul că relaţia cu Washingtonul a atins cel mai scăzut nivel de la invazia pe scară largă a Rusiei.

„Suntem mai departe ca niciodată de când a început războiul. Este foarte, foarte tensionată (relația SUA-Ucraina)”, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt numit de Zelenski, pentru Financial Times.

Acordul cu SUA ar fi cel mai important dintr-o serie de înţelegeri bilaterale încheiate de Ucraina cu ţările NATO, care stabilesc angajamente în privinţa unui sprijin pe termen lung, inclusiv pentru formarea militară, schimbul de informaţii şi asistenţa economică.

Motivele de supărare

Relațiile dintre Washington și Kiev s-au deteriorat din cauza tergiversării de șase luni de către Congresul american a asistenței pentru Ucraina, din cauza lipsei unei perspective clare de integrare a Ucrainei în NATO, din cauza refuzului administrației Biden de a permite folosirea armamentului american pentru atacuri în Rusia și din cauza atacurilor cu drone ale Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol ruseşti, au declarat actuali şi foşti oficiali ucraineni şi diplomaţi din ţările G7 de la Kiev pentru FT.

Atacurile ucrainene asupra a două sisteme radar care fac parte din sistemul de avertizare nucleară al Moscovei din ultima săptămână au reprezentat un punct de conflict special cu Washingtonul, care se teme că ar putea provoca Moscova şi ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Alte motive de îngrijorare se referă la strategiile divergente privind modul în care Ucraina poate obţine victoria şi cum ar putea arăta această victorie, precum şi îndepărtarea, prea puţin explicată de către Zelenski, a unor oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt cu care SUA au lucrat îndeaproape.

Zelenski a devenit mai „emoţional şi nervos”

Relaţiile tensionate şi discordia apar în timp ce forţele ucrainene se luptă să îşi menţină liniile de apărare împotriva unei armate ruseşti mai mari şi mai bine înarmate în est şi în timp ce Zelenski este supus unei presiuni uriaşe pentru a mobiliza mai mulţi oameni şi a lua alte decizii nepopulare pentru a susţine efortul de război.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Zelenski a devenit mai „emoţional şi nervos” din cauza situaţiei de pe câmpul de luptă şi a ceea ce, spune el, preşedintele vede ca fiind nerăbdarea Washingtonului de a începe negocierile cu Rusia, în ciuda faptului că Washingtonul a declarat public că este în întregime o decizie a Kievului de a iniţia astfel de discuţii.

Zelenski „crede că ei (americanii – n.r.) vor ca războiul să dispară înainte de alegerile (americane)”, a declarat oficialul.

Acesta a adăugat că preşedintele ucrainean a fost, de asemenea, nemulţumit de insistenţa administraţiei Biden ca Kievul să nu lovească infrastructura petrolieră rusă, de teama creşterii preţurilor globale într-un an electoral.

Preşedintele ucrainean a încercat să atragă lideri din cât mai multe ţări la summitul său din Elveţia, cu scopul de a unifica comunitatea globală împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Liderul rus nu a fost invitat. Reprezentanţi din peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa, potrivit Kievului.

Zelenski însuşi a criticat lipsa de reacţie din partea administraţiei Biden faţă de reuniunea din Elveţia în timpul unei vizite la Bruxelles, marţi.

„Sunt conştient că America sprijină acest summit, dar nu ştim la ce nivel”, a declarat Zelenski. „Cred că summitul pentru pace are nevoie de preşedintele Biden. Absenţa sa va fi pur şi simplu aplaudată personal, în picioare, de Putin”, a punctat el.

Oficialii americani spun că Ucraina a programat summitul din Elveţia pentru 15 şi 16 iunie, în ciuda faptului că a fost informată că Biden probabil nu va putea participa.

Urmărește-ne pe Google News