Planul aparține Comisiei Europene și are o valoare de 330 de miliarde de euro. Acesta reprezintă unul dintre cele mai disputate elemente ale proiectului bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027.
Documentele obținute de Financial Times arată modificarea criteriilor prin care Comisia Europeană alocă fondurile, astfel că țările din Europa Centrală și de Est riscă să se confrunte cu reduceri ale finanțării mai mari decât ponderea de 10% prevăzută la nivel general pentru programul de coeziune.
Cifrele exacte încă fac obiectul unor dezbateri politice dure în cadrul Comisiei Europene. Dar modelul care le este prezentat comisarilor UE propune diminuarea finanțării destinate Poloniei cu 23%, ceea ce înseamnă o scădere cu 19,5 miliarde de euro comparativ cu perioada 2014-2020, când Varșovia a atras 83,9 miliarde de euro la valoarea din 2018.
România are alocate, în proiectul de buget european 2021-2027, fonduri de valoare în valoare de 27,203 miliarde de euro de la politica de coeziune, conform propunerilor publicate, marți, de Comisia Europeană (CE).
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, primul după Brexit, ar urma să crească până la 1.100 miliarde de euro, de la 1.000 de miliarde de euro în actuala perioadă de șapte ani. Propunerile Comisiei vizează alocarea unor resurse mai mari pentru cercetare, securitate și economie digitală precum și limitarea fondurilor pentru regiunile mai sărace și fermieri.
CITEȘTE ȘI: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă ar putea fi depusă la jumătatea lunii iunie; Ce sfat le dă Băsescu liberalilor
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!