„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele finlandez, în timpul unei conferinţe de presă.

Niinistö a declarat că aderarea la NATO va „maximiza” securitatea țării sale și și-a exprimat speranța, la fel ca premierul Marin, că Parlamentul va aproba decizia de solicitare a aderării la Alianța Nord-Atlantică.

„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a spus șefa guvernului.

De altfel, este de așteptat ca Legislativul de la Helsinki să aprobe decizia în zilele următoare, hotărâre care este considerată o formalitate, potrivit surselor citate.

Ulterior, o cerere formală de aderare va fi depusă la sediul NATO din Bruxelles.

„Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei”

În urmă cu câteva zile, președintele și premierul Finlandei declarau că țara lor „trebuie să solicite” aderarea la NATO.

„Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare”, au spus aceștia într-o declarație comună.

Iar sâmbătă, 14 mai, Sauli Niinistö, l-a informat pe omologul său rus, Vladimir Putin, într-o discuție la telefon, în legătură cu intențiile Finlandei de a se alătura alianței militare.

„Președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cât de fundamental au modificat mediul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO, și invazia masivă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022”, scrie în comunicat, unde se precizează că cei doi lideri au avut o conversație ”directă”, ”fără ocolișuri”.

Putin: Renunțarea la neutralitate militară ar fi o greșeală

În replică, liderul de la Kremlin a afirmat că decizia Finlandei de renunțare la neutralitate ar fi o greșeală.

„Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei”, se precizează într-un comunicat al Kremlinului.

Rusia și Finlanda au o graniță comună de 1.300 de kilometri. O decizia similară privind aderarea la NATO este așteptată și din partea Suediei.

Moscova a amenințat cu „consecințele militare și politice” în cazul în care cele două țări se vor alătura alianței.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News