Finlanda și-a închis frontiera de est cu Rusia la sfârșitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia. Finlanda a acuzat Moscova că a direcționat migranții către frontieră. Kremlinul a negat în repetate rânduri aceste acuzații, Ministerul rus de Externe afirmând că decizia anterioară luată de Finlanda de a închide o serie de puncte de control de la graniță este, fără îndoială, una provocatoare, notează Politico.
Migri, autoritatea din Finlanda pentru imigrație, a precizat că a primit 1.323 de cereri de azil la frontiera de est între august și decembrie anul trecut, dintre care aproximativ 900 în noiembrie și peste 300 în decembrie.
În prezent, 160 de persoane lipsesc din centrele de primire, cele mai multe dintre ele nefiind cunoscute, a declarat pentru Reuters directorul Unității de azil din cadrul Migri, Antti Lehtinen.
Optsprezece persoane s-au prezentat în alte țări europene, inclusiv în Olanda, Belgia, Norvegia, Suedia, Franța, Germania și Elveția, pentru a depune din nou o cerere de azil.
„Este posibil, desigur, ca dintre aceste 160 de persoane, majoritatea să fi continuat în altă țară, dar să nu fi depus încă o cerere de azil în țara respectivă”, a spus Lehtinen.
Fiecărui solicitant de azil din Finlanda i se iau amprentele digitale în sistemul Eurodac, baza de date comune a Europei privind amprentele digitale, a adăugat Lehtinen.
În conformitate cu normele blocului comunitar, țara UE în care un migrant depune prima solicitare de azil este responsabilă pentru procesarea cererii.
Anterior în cursul lunii ianuarie, Finlanda a prelungit închiderea graniței sale cu Rusia până la data11 februarie, afirmând că este probabil ca afluxul de solicitanți de azil să reînceapă dacă frontiera se va deschide.
Președintele finlandez, Sauli Niinisto, a cerut anul trecut o soluție la nivelul UE pentru stoparea intrărilor necontrolabile în spațiul Schengen, spațiul de liberă circulație al Europei.
Joi, o unitate a pazei de coastă din cadrul Poliției finlandeze de Frontieră a anunțat că investighează mai multe cazuri de „asistență în imigrația ilegală” înregistrate la frontiera de est, suspectând implicarea unor organizații criminale care se ocupă cu traficul pe scară largă de persoane.
„Activitățile de trafic au profitat de întreruperile de securitate de la frontiera de est”, a precizat unitatea, într-un comunicat.
„Suspectăm că există cel puțin câteva sute de persoane care încă încearcă să își continue călătoria din Finlanda către alte țări din UE și Schengen”, a precizat, pentru Reuters, șeful echipei de anchetă din cadrul gărzii de coastă, Antti Raassina.
Foto: Profimedia Images
durban22 • 20.01.2024, 08:59
Cu siguranta, ca nu s-au evaporat, si-au continuat periplu prin intreaga EUROPA, si nu numai ....