Investigația vine după ce televiziunea publică din Norvegia NRK a difuzat un reportaj în care a prezentat cum un smartphone Nokia 7 trimite date sensibile către servere din China, arată Engadget.
Ce date sunt trimise
Este vorba de informații sensibile, precum datele de localizare, numărul de telefon și seria telefonului.
Potrivit NRK, datele ajung la un server de pe domeniul ”vnet.com”, care este deținut de către gigantul de stat China Telecom.
Autoritățile analizează dacă datele transmise constituie date personale și dacă este justificat transferul acestora în China.
HMD Global este o companie finlandeză care a preluat în 2016 divizia de telefonie de la Microsoft și a semnat un acord de licențiere pe 10 ani a brandului Nokia cu grupul omonim.
Acesta din urmă nu mai produce în acest moment decât echipamente de telecomunicații.
Ce spune compania HMD Global: Nicio persoană nu a fost identificată
HMD Global a admis că a transmis o serie de date către China, dar susține că această ”eroare” a fost reparată în luna ianuarie printr-un update.
Compania spune că nu transmite date care să permită identificare proprietarului. Modelele Nokia 7 au fost dezvoltate pentru China, în vreme ce Nokia 7.1 au fost lansate în alte state din lume.
Smartphone-urile Nokia sunt asamblate de către grupul taiwanez Foxconn în fabrici din China.
HMD Global susține că datele transmise la activare sunt necesare pentru activarea garanției. Concomitent, compania spune că nicio persoană nu a fost identificată pe baza datelor.
”Putem confirma că nu au fost transmise date personale către terți. În urma unei analize amănunțite a cazului prezentat, am descoperit că activarea destinată unei alte țări a fost inclusă din greșeală în pachetul de software al unei singure serii de telefoane Nokia 7 Plus. Astfel, aceste terminale încercau să trimită, în mod eronat, date despre activare către un alt server. Cu toate acestea, informațiile transmise nu au fost procesate și nicio persoană nu a putut fi identificată pe baza acestor date. Această eroare a fost deja identificată și remediată în februarie 2019, prin potrivirea terminalelor client cu țara respectivă. Toate terminalele vizate au primit această actualizare, iar aproape toate au update-ul deja instalat.
Colectarea de informații o singură dată în procesul de activare, atunci când telefonul este folosit pentru prima oară, reprezintă o practică obișnuită în industrie, întrucât permite producătorilor să activeze garanția pe acele telefoane. HMD Global tratează cu maximă seriozitate securitatea și intimitatea utilizatorilor săi”, a anunțat compania, pentru Libertatea.
Acuzații multiple de spionaj
HMD Global ar putea fi amendată din cauza încălcării GDPR, regulamentul european privind viața privată.
Cât despre China, nu este prima dată când este acuzată că spionează alte țări prin intermediul electronicelor. Grupurile Huawei și ZTE, care produc atât echipamente de comunicații, cât și smartphone-uri, au fost acuzate oficial în SUA că spionează pentru statul chinez.
În anii trecuți, și Lenovo – cel mai mare producător de calculatoare din lume – a fost prins trimițând date către China, potrivit Makeuseof.
În fine, China a mai fost arătată cu degetul și într-o investigație Bloomberg. Aceasta a arătat că statul asiatic a implantat cipuri modificate în plăcile folosite de către compania americană de servere Super Micro, iar acestea au ajuns în centrele de date ale Amazon și Apple.