Achiziția s-a făcut prin intermediul Solidium, brațul său de investiții. ”Credem că aceasta va fi o investiție bună. Trebuie să ne aducem aminte și că Nokia este cea mai mare companie a Finlandei, iar deținerile finlandeze sunt chiar mici”, spune Antti Makinen, directorul executiv al Solidium.
Potrivit Nokia, trei fonduri finlandeze de pensii dețin sub 3% din titlurile Nokia.
De asemenea, el a mai spus că Solidium nu va căuta să obțină un loc în consiliul director al companiei, dar analizează acest lucru pentru viitor. Solidium a început să aibă un rol mai activ în cadrul companiilor la care deține acțiuni.
Căderea din paradis
Nokia a fost cel mai mare producător de telefoane din lume în urmă cu 10 ani, dar a decăzut și în final și-a vânzut divizia de telefoane către Microsoft.
Între timp, Nokia s-a reorientat către producerea de echipamente telecom și a preluat și grupul franco-american Alcatel-Lucent.
Nokia în România
Acesta deține o unitate de producție în Timișoara. Fabrica de telefoane de la Jucu, din județul Cluj, era al doilea exportator al României, după Dacia, dar a fost închisă.
Alcatel-Lucent Romania, cu sediul în Timișoara, a înregistrat în 2016, ultimul an pentru care există date, vânzări totale de 393 de milioane de lei și un profit de 18,7 milioane de lei.
Nokia are acum 1.600 de angajați în România, iar anul trecut mai căuta să angajeze încă 300 de persoane, după cum scria la acel moment ziarul Adevărul.
Nokia producea 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al Finlandei și aconta 20% din exporturile statului. Colapsul Nokia a dus la stagnare economică în Finlanda, iar țara abia acum își revine, mai scrie Reuters.