„În această situație, avem toate motivele să ne reconsiderăm aranjamentele”, a declarat pentru agenția franceză de presă generalul de brigadă Jari Tolppanen, de la poliția finlandeză de frontieră.
Aproximativ 200 de kilometri din cei 1.300 de kilometri de frontieră vor fi împrejmuiți cu un gard, costul total fiind de aproximativ 380 de milioane de euro (394 de milioane de dolari), a precizat agenția de frontieră.
Gardul va avea o înălțime de peste trei metri, cu sârmă ghimpată în partea superioară, iar zonele deosebit de sensibile vor fi echipate cu camere de vedere pe timp de noapte, lumini și difuzoare, a explicat Ismo Kurki, managerul de proiect, în timpul unei conferințe de presă.
Construcția este gândită să se desfășoare în trei etape. În primul rând, o barieră pilot cu o lungime de trei kilometri va fi construită la punctul de trecere a frontierei de la Imatra, în martie 2023.
Pe baza rezultatelor acestei etape, cea de-a doua fază va consta în construirea a încă 70 de kilometri de gard în zonele din apropierea punctelor de trecere a frontierei, începând cu sfârșitul anului 2023.
Guvernul de la Helsinki a alocat deja în bugetul său șase milioane de euro pentru schema pilot și 139 de milioane de euro pentru a doua etapă.
Ultima fază este planificată să fie finalizată în 2025 sau 2026, a precizat generalul Jari Tolppanen.
De teamă că Moscova s-ar putea folosi de migranți pentru a exercita presiuni politice asupra Helsinkiului, Finlanda, țară care și-a depus candidatura pentru a fi primită în NATO, a adoptat în iulie noi amendamente la Legea privind paza frontierelor pentru a facilita construirea de garduri mai solide.
Deși frontiera dintre Finlanda și Rusia „a funcționat bine” în trecut, Tolppanen a explicat că războiul din Ucraina a schimbat „în mod fundamental” situația de securitate.
Modificările aduse legii fac posibilă închiderea punctelor de trecere a frontierei și concentrarea solicitanților de azil în anumite puncte în cazul unor tentative de intrare pe scară largă în Finlanda, iar „într-o situație extremă”, poliția de frontieră ar urma să fie „însărcinată să împiedice intrarea în țară”.
În prezent, granițele Finlandei sunt protejate în principal de garduri ușoare din lemn, concepute în principal pentru a împiedica animalele să se rătăcească.
Estonia, Letonia și Polonia au sporit, de asemenea, securitatea la frontierele lor cu Rusia sau intenționează să facă acest lucru.
Finlanda a înregistrat un aflux de ruși în septembrie, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina, ceea ce a determinat Helsinkiul să restricționeze drastic intrarea cetățenilor ruși.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina