„Nu există un risc crescut de tulburări foarte rare de coagulare a sângelui după vaccinare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani (…) Vaccinările în această grupă de vârstă pot fi, prin urmare, continuate în mod normal”, a anunţat Agenţia finlandeză de sănătate publică THL, a cărei decizie intră în vigoare luni.
Însă, „ca măsură de precauţie”, vaccinarea rămâne suspendată pentru cei sub 65 de ani, unde „o posibilă legătură de cauzalitate” între vaccin şi cazurile rare de deces sau probleme grave de coagulare a sângelui face încă obiectul investigaţiilor, a afirmat autoritatea.
De cealaltă parte, ministrul islandez al sănătății a anunțat că Islanda reia vaccinarea cu AstraZeneca, întreruptă din 11 martie, la persoanele peste 70 de ani, salutând „o veste bună”.
Țările nordice au fost printre primele care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor cu privire la posibilele efecte secundare grave.
În opoziție cu alte state europene, aceste țări au amânat să se pronunțe cu o decizie în ceea ce privește reluarea inoculărilor, deși Agenția Europeană pentru Medicamente a transmis că vaccinul este unul „sigur și eficient”, iar un nou studiu din SUA confirmă eficacitatea vaccinului AstraZeneca.
Finlanda a decis vineri să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, după două cazuri suspecte de tromboză cerebrală.
Danemarca şi Suedia vor anunţa decizia lor cu privire la reluarea vaccinării cu AstraZeneca joi, iar Norvegia, vineri.