Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne „prima opţiune”, dar „în mod evident trebuie să reevaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe, a spus Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE.
În orice caz, este „prea devreme pentru a decide”, a mai spus șeful diplomației finlandeze.
Separat, într-o declarație oferită Reuters, Haavisto a nuanțat că este nevoie de o pauză „de câteva săptămâni” în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia privind planurile celor două ţări nordice de a se alătura NATO.
„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem după situaţia actuală, aşa că nu ar trebui să tragem încă concluzii”, a declarat acesta.
Tensiuni între Turcia și Suedia
Suedia și Finlanda au solicitat în mai 2022 să adere la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Toate statele membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO, cu excepția Ungariei și Turciei. Turcia a obiectat și a acuzat cele două țări că adăpostesc militanți, inclusiv din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii.
În cazul Suediei, tensiunile cu Turcia s-au amplificat după un protest lângă Ambasada Turciei din Stockholm în weekend. În timpul manifestației, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului.
După acest incident, Erdogan a declarat, luni, că Suedia nu mai poate conta pe sprijinul Ankarei.
„Cei care permit astfel de blasfemie în fața ambasadei noastre nu se mai pot aștepta la sprijinul nostru pentru aderarea lor la NATO. Dacă iubiți atât de mult membrii organizațiilor teroriste și dușmanii islamului și îi protejați, atunci vă sfătuim să căutați sprijinul lor pentru securitatea țărilor voastre”, a spus Erdogan într-un discurs după o reuniune a Cabinetului, citat de Reuters.
Incidentul se adaugă unuia provocat de un montaj video realizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în Suedia, în care este simulată executarea lui Erdogan.
Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO, notează France Presse, citată de Agerpres.