Primarul Bucureștiului a motivat alegerea acestor spații prin faptul că şcolile sunt în subordinea primăriilor.

Cei din Capitală selectaţi pentru această testare vor primi o scrisoare şi dacă nu vor dori să participe, pot refuza testarea. „Dacă o persoană căutată spune că nu doreşte, nu e nicio problemă”, a arătat ea.

Gabriela Firea a spus că acest tip de testare care va demara este cel pentru anticorpi şi care se va desfăşura în colaborare cu Spitalul “Matei Balş”.

Firea a precizat că vor fi testate 10.500 de persoane, de la 0 la 85 de ani, alese de Institutul pentru Sănătate Publică.

„Este vorba de testarea care va releva circulaţia virusului în Bucureşti. Vor fi testaţi 10.500 de bucureşteni, persoane din fiecare sector, aleși în baza unui eşantion de către specialiştii Institutului pentru Sănătate Publică. Acele persoane selectate, dacă îşi dau acordul, vor fi invitate la un cabinet de medicină şcolară, cel mai apropiat de casă. Pentru că nu se învaţă în şcoli, vrem să încheiem până la 1 iunie”, a spus ea.

Gabriela Firea:

Îngrijorarea părinților

Primarul a precizat că nu sunt testaţi toţi elevii din şcoli, fără voia lor sau a părinţilor.

„Atât Primăria Capitalei, cât şi primăriile de sector vor asigura protecţia celor care participă la testări. Nu există nicio mică breşă în sistemul pe care l-am pregătit. Nu vor fi duşi elevii la cabinetele şcolare pentru a fi testaţi”, a asigurat Gabriela Firea.

Întrebată de ce se folosesc cabinetele şcolare, Gabriela Firea a spus: „Utilizăm cabinetele de medicină şcolară pentru că sunt ale Primăriei Capitalei. Medicii şi asistenţii de acolo sunt angajaţii ASSMB, şi pentru că sunt circuite sănătoase, fără contaminări”, a spus Firea.

La insistenţele moderatorului, care a precizat că există părinţi nemulţumiţi de ideea testării acestor persoane în şcoli, în condiţiile în care acolo ar urma să vină, la pregătiri, elevii din clasele terminale, Gabriela Firea a anunţat că va ţine cont de aceste opinii, înainte de a începe testarea.

„Dacă există o temere atât de mare, cu siguranţă nu ne vom opri de la aceste teste absolut necesare pentru bucureşteni şi vom căuta alte locaţii. Cred că acestea sunt numai pretexte, cei mai mulți bucureşteni vor să fie testați”, a arătat ea.

Gabriela Firea:

Ea a dat exemplul din Statele Unite ale Americii, unde testarea se face în benzinării, la mall.

„Numai în România nu se poate. Vă mulţumesc pentru aceste informaţii, vom anunţa săptămâna viitoare o posibilă mutare a locaţiei, dar nu pot să nu constat cu amărăciune că la noi nu este bine nimic”.

Primarul Capitalei a mai anunţat că în paralel se va desfăşura testarea aprobată de Consiliul General al Primăriei Capitalei pentru 11.000 de bucureşteni, care se va face cu teste PCR. Această testare se va realiza la spitalele de stat şi private incluse în acest proiect, iar Primăria Capitalei va deconta plata fiecărui test.

Pe 26 martie, Gabriela Firea şi managerul de la “Matei Balş”, Streinu Cercel, anunţau, într-o conferinţă online, că vor să testeze populaţia Bucureştiului.

„Este vorba despre un screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației municipiului București. Trebuie să testăm populația generală ca să știm dacă este infectată cu virus în momentul de față sau a trecut prin infecția cu acest virus”, spunea atunci Streinu Cercel, în cadrul unei ședințe organizate cu primarii de sectoare și cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Atunci, managerul de la “Matei Balș” afirma că medicii nu vor intra în casele celor testați, ci vor fi chemați de către președinții asociațiilor de proprietari în fața blocului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News