“Stimați părinți, Primăria Municipiului Bucuresti demarează o campanie de TESTARE COVID 19 a elevilor de gimnaziu şi liceu din sectorul 2. Părinții care doresc să își testeze copilul vor trimite dirigintelui, până mâine, următoarele date: Nume elev, Vârsta; clasa; şcoala; adresa de locuinţă; nume tutore; telefon de contact părinte. Părinţii vor fi contactaţi telefonic ulterior de persoanele autorizate pentru a li se oferi toate informațiile referitoare la această acţiune”.
Aşa sună un mesaj transmis părinţilor de diriginţii de la Liceul “C.A. Rosetti” din sectorul 2.
Campania lui Firea şi Streinu-Cercel merge practic mai departe în ciuda nenumăratelor probleme ridicate de cadrele medicale din reţeaua de medicină şcolară, semnalate de Libertatea.
Potrivit unui răspuns transmis ziarului, ASSMB asigură suportul logistic în proiectul de testare a celor 10.000 de bucureşteni, derulat de Institutul “Matei Balş” şi coordonat de profesorul Streinu-Cercel.
Cadrele medicale au povestit, pentru Libertatea, sub protecţia anonimatului că li s-a explicat, la instruire, că vor avea la dispoziţie numai două perechi de mănuşi pe zi, cu care ar trebui să recolteze sânge şi exudat de la zeci de persoane.
ASSMB neagă ceea ce spun medicii:
“Numărul exact (n.r. de mănuşi primite de un cadru medical) depinde de numărul de persoane testate într-o zi. În mod categoric, însă, putem afirma că pentru fiecare persoană va fi folosită o ALTĂ pereche de mănuși”, anunță ASSMB într-un răspuns oficial.
ASSMB neagă şi că medicilor li s-ar fi cerut să-şi cumpere restul echipamentului de protecţie din propriul buzunar.
În schimb, ASSMB a confirmat, pentru Libertatea, că testele moleculare PCR pentru diagnosticarea coronavirusului vor fi prelucrate exclusiv la “Balş”. Acolo unde vor lua practic din timpul şi resursele alocate deja testărilor coordonate şi prioritizate de Ministerul Sănătăţii în pandemie.
20 de medici şi 20 de asistenţi medicali au fost desemnaţi, potrivit ASSMB, să ia parte la acţiune. La întrebarea ziarului dacă aceştia sunt voluntari în proiect, ASSMB răspunde că:
Medicii și asistenții angrenați în acestă acțiune de testare sunt angajați ai ASSMB, iar activitatea lor respectă strict cadrul legal al atribuțiilor de serviciu.
De fapt, în condiţii normale, aceştia sunt medici şi asistenţi care lucrează în cabinete de medicină şcolară, nu pe teren, iar activitatea din campanie iese din sfera atribuţiilor lor de serviciu. Ba mai mult, sursele Libertatea spun că “nu suntem nici măcar acoperiţi de asigurarea de malpraxis” în această acţiune.
În plus, o parte din medici au spus pentru Libertatea că au fost obligaţi să participe la campanie, fiind ameninţaţi, în caz contrar, cu pierderea locurilor de muncă.
Conform ASSMB, cei 10.000 de bucureşteni testaţi vor fi aleşi “prin regulile de eşantionare stabilite de specialişti în domeniul statisticii”, iar finanţarea proiectului vine din bugetul local al Primăriei Capitalei.
ASSMB nu a oferit ziarului Libertatea şi informaţii despre când începe acţiunea de testare, ci spune ca data va fi comunicată ulterior de cei de la “Balş”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro