• Administratorul firmei, Laszlo Sandor, a fost reținut pentru 24 de ore în seara zilei de 19 decembrie 2023. Un elev a murit, trei au fost răniți, o elevă grav.
  • În 2022, Lareno-Fa s-a ocupat de lucrări minore la canalizarea străzii Baróti Szabó Dávid, cea care desparte Liceul Tamasi Aron de internat, alee aflată pe colina de pe care autoritățile locale acuzau că există scurgeri de apă spre cămin.
  • În 2020, imaginile Google Street View surprind, în timpul renovărilor la clădirea principală a Liceului Tamasi Aron, înlocuirea șanțului care colecta apele pe strada Baróti Szabó Dávid cu țevi de plastic. „În momentul de față, doar un expert poate stabili dacă există vreo legătură de cauzalitate între diversele lucrări, scurgerile de apă și prăbușire”, spune un specialist contactat de ziar.

Din 2017, firma Lareno-Fa a început să câștige contracte cu Liceul Teoretic Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc și cu Primăria Odorheiu Secuiesc. 

Compania este cea al cărei administrator, Laszlo Sandor, a fost reținut pentru 24 de ore în seara zilei de 19 decembrie 2023. El a declarat, pentru Antena 3, că nu știa că sunt copii în internat când a comandat excavarea lângă clădire.

Laszlo Sandor. Inquam Photos / Alex Nicodim

Iar instituțiile sunt cele care se ocupau de internatul prăbușit luni, 18 decembrie 2023. Un elev cazat în cămin a decedat, iar trei eleve au fost rănite.

Practic, Primăria Odorheiu Secuiesc era cea care închiria clădirea de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, în timp ce beneficiarul final era Liceul Tamasi Aron. Chiria crescuse, din 2018 în 2022, de la 180.000 de lei pe an la 330.000 de lei pe an.

Iar căminul prăbușit parțial, deși nu era renovat ori consolidat, fusese zugrăvit chiar de Lareno-Fa.

S-a întâmplat în 2020, iar costul a fost de peste 16.000 de lei. În plus, firma a mai livrat către liceu uși, a mai curățat pereți, tavane, a făcut pavaj și a montat parchet laminat.

800.000 de lei din 15 încredințări directe

În total, doar din încredințări directe, Lareno-Fa a luat contracte de aproximativ 800.000 de lei, undeva la 160.000 de euro, de la Primăria Odorheiu Secuiesc și de la Liceul Teoretic Tamasi Aron, majoritatea după pandemie.

Contractele dintre firmă și Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia nu sunt prezente în SEAP.

Numai că cele 15 contracte nu sunt doar legate de lucrări la liceu, ci și unele efectuate în apropiere.

Au lucrat și la canalizarea străzii de deasupra internatului

De exemplu, în 2022, Primăria Odorheiu Secuiesc a plătit aproape 50.000 de lei pentru „lucrări de reparații și schimbarea rigolei de captare a apelor pluviale” la câteva intersecții, printre care cea dintre străzile Baróti Szabó Dávid și Stejarului.

Baróti Szabó Dávid este numele căii de acces la clădirea principală a Liceului Tamasi Aron, cea aflată pe o colină, chiar deasupra internatului.

Inclusiv directorul liceului susținea că o problemă principală era că apa de ploaie se acumula în jurul internatului, aflat la baza colinei.

Distanța dintre cămin și lucrările din 2022 este de puțin peste 200 de metri.

Iată aici toate contractele dintre liceu și primărie, pe de-o parte, și firma Lareno-Fa:

CONTRACT AUTORITATE AN PREȚ
Uși Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2017 453
Reparații Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc Primăria Odorheiu Secuiesc 2018 34.500
Parchet Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2019 39.925
Curățarea și amorsarea pereților și tavanelor, zugrăveală interioară, schimbarea ușilor, montarea gresiei, montare parchet laminat Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2019 8.384
Zugrăvit internat Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2020 16.808
Executare pavaj din piatră din calupuri abnorme si borduri aferente Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2020 20.910
Executare pavaj din piatră din calupuri abnorme si borduri aferente Liceul Teoretic Tamasi Aron Odorheiu Secuiesc 2020 18.530
Lucrări de reparații învelitoare la clădirea C1 situată pe str. Budvar nr. 2 Primăria Odorheiu Secuiesc 2021 98.499
Lucrări de reparații generale și de renovare la etajul II al clădirii fostului Grup Școlar UCECOM Primăria Odorheiu Secuiesc 2021 261.488
Construire punct de colectare deșeuri Primăria Odorheiu Secuiesc 2021 21.234
Reparatii și renovare (zugrăvirea pereților, vopsirea balustradelor) a două încăperi de pe casa scării fostului Grup Șc. UCECOM Primăria Odorheiu Secuiesc 2022 48.697
Lucrări de reparații și schimbarea rigolei de captare a apelor pluviale (inclusiv pe strada de deasupra internatului)* Primăria Odorheiu Secuiesc 2022 47.569
Lucrări de reparații prin schimbarea rigolei de captare a apelor pluviale pe str. Beclean de la nr. 147 până la Pod Primăria Odorheiu Secuiesc 2022 31.691
Lucrări de reparații generale și de renovare a Cabinetului Stomatologic Școlar Primăria Odorheiu Secuiesc 2022 45.562
Lucrări de reparații ale malului la canalul colector al pârâului Arpad Primăria Odorheiu Secuiesc 2023 99.345
TOTAL 793.595

2020: se puneau țevi peste canalul de captare

Aplicația Google Street View reține și alte lucrări la canalizarea străzii de deasupra internatului.

Se văd conducte groase de plastic pregătite să fie îngropate în locul șanțului care colecta apele pe strada Baróti Szabó Dávid. Nu este clar însă ce firmă a făcut aceste lucrări, câtă vreme ele nu au fost urcate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Imagine din 2020: în dreapta sunt pregătite conducte de plastic pentru colectarea apelor, care înlocuiesc un vechi șanț, în vale (cu galben) e bucata de internat prăbușită

Șanțul poate fi văzut în varianta istorică a Google Street View, aferentă anului 2012.

În 2012, se observă un canal colector (dreapta), înlocuit în 2020 de conducte groase de plastic. Cu galben este internatul, în vale

Pe fundal poate fi observată chiar partea din internat care s-a prăbușit.

Contactat de Libertatea, un specialist susține că doar un expert prezent la fața locului poate să își dea seama dacă există o legătură între ultimele lucrări la canalizare, scurgerea apei către internat și prăbușirea unei părți din cămin.

„În momentul de față, doar un expert poate stabili dacă există vreo legătură de cauzalitate între diversele lucrări, scurgerile de apă și prăbușire, ori factorul e reprezentat de săpături și atât. Mai departe, trebuie stabilit dacă lucrările au facilitat sau nu scurgerile. 

Apa scursă ar putea fi ca o comorbiditate sau nu. E important de știut, de exemplu, dacă”, spune specialistul contactat de ziar, care a dorit să nu facă publică identitatea sa.

Foto de ansamblu: lucrările la conductele de apă din 2020, în fața Liceului Tamasi Aron (pătrat galben), partea internatului prăbușită (cu roșu), lucrările la canalizare făcute de Lareno-Fa în 2022 (portocaliu). Între liceu (galben) și internat (roșu) este o pantă

Foto principală: Inquam Photos / Alex Nicodim

Urmărește-ne pe Google News