Garda de Mediu s-a sesizat după un articol apărut în publicația tvmneamt.ro, care au preluat un comunicat de presă al organizației județene USR. Aceștia reclamau faptul că materialele rezultate din exploatare, în urma lucrărilor efectuate în perioada 2019 – 2020 de asocierea de firme conduse de Aqua Parc la DN 15 – Bicaz-Poiana Largului, din județul Neamț, au fost depozitate ilegal.
Lucrările au fost derulate în regim de urgență în cadrul proiectului „Expertiză tehnică, proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, proiect tehnic de execuție, asistență tehnică și execuția lucrărilor pentru punerea în siguranță a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250-lucrări în regim de urgență”. Conform Gărzii de Mediu Neamț, lucrările au fost atribuite către Asocierea SC Aqua Parc SRL, SC Mavgo Holding SRL și SC Danlin XXL SRL, prin lider de asociere SC Aqua Parc SRL Roznov (actuala Antrepriză de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL Roznov).
Un platou de gunoi de 2.000 mp, cu înălțimea de doi metri
Practic, cei de la USR Neamț au reclamat că în comuna Hangu companiile de construcții au depozitat ilegal, direct în albia lacului de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, moloz, pietriș, resturi de construcții și că s-a construit un platou cu o înălțime de aproape doi metri, „modificându-se întregul aspect al zonei”.
„Mai mult, văzând că în zonă se depozitează deșeuri și alte persoane au început să arunce resturi de la construcții și alte materiale neprietenoase cu mediul. În urma acelorași lucrări de modernizare/reabilitare a sectorului DN 15 și în liziera dintre șosea și lac au fost aruncate resturi rezultate din lucrări, care poluează natura și aduc disconfort celor care vin în zonă”, se precizează în scrisoarea celor de la USR, publicată de tvmneamt.ro.
Garda de Mediu a primit sesizarea și a efectuat timp de două săptămâni, la finalul lunii mai, o inspecție în teren și a emis un punct de vedere, solicitat de aceeași publicație locală.
În acest sens, Garda de Mediu din Neamț a anunțat că în urma verificărilor acuzațiile din plângere se susțin, inspectorii descoperind că au fost depozitate în mod neconform deșeuri pe o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați, în albia lacului de acumulare Izvorul Muntelui, într-o zonă inundabilă.
Garda de Mediu: lucrarea desfășurată fără acord de mediu, amendă 60.000 la CNAIR
Însă descoperirile inspectorilor Gărzii de Mediu au mers mai departe: ei au aflat că Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași, beneficiarul proiectului, nu a obținut acordul de mediu înainte de demararea lucrărilor, astfel că a decis amendarea cu 60.000 de lei a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), față de care răspunde direct DRDP Iași.
Față de liderii asocierii de firme – SC Aqua Parc SRL, Comisariatul Județean Neamț al Gărzii Naționale de Mediu a depus o plângere penală, iar după ce aceștia vor fi anchetați și dacă, ulterior, vor fi găsiți vinovați, riscă o pedeapsă de închisoare de la 3 la 5 ani pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.
Totodată, Garda de Mediu a dispus companiilor să desființeze depozitul ilegal din comuna Hangu și să aducă terenul la starea inițială până la data de 31 iulie, altfel CNAIR riscă sancțiuni suplimentare. Mai mult, până pe 31 iulie CNAIR și firmele vor transmite și o informare către Garda de Mediu Neamț cu privire la cantitățile de deșeuri de construcții eliminate și imagini foto care să arate că zona a fost igienizată.