Anul trecut, firma a fost cumpărată de o societate estoniană de consultanţă şi management, Civitta. De la bun început, firma a fost abonată la contracte cu statul, multe pe fonduri europene. Afacerile au prosperat şi după ce PSD a preluat guvernarea, iar ministerele au fost conduse de adversarii declaraţi ai lui Dacian Cioloş şi ai celorlalţi foşti miniştri tehnocraţi care i s-au alăturat în Mişcarea România Împreună. Printre ei, chiar şi Dragoş Pâslaru, după cum a relatat Jurnalul Național, în luna aprilie a acestui an

Am vrut să aflăm de la fostul ministru dacă este sau nu moral ca un lider care îşi pregăteşte revenirea pe prima scenă a politicii să încheie contracte bănoase cu autorităţile statului. Dragoş Pâslaru ne-a spus însă că el este astăzi doar un angajat al firmei pe care a înfiiţat-o în urmă cu 12 ani. Are, în schimb, 0,5% din acţiunile firmei, însă acesta a fost un gest „simbolic”, susţine fostul ministru.

Afacerile Gea Strategy & Consulting cu statul

Cele mai recente contracte au fost încheiate în această vară. Unul cu Ministerul Dezvoltării, în valoare de 2,3 milioane de lei, privind implementarea Planului de Evaluare a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar altul cu Consiliul Judeţean Brăila, pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului intercomunitar din staţiunea Lacu Sărat, în valoare de 206.900 lei.

În ultimul an, această firmă, redenumită recent Civitta Strategy & Consulting, după ce a fost achiziţionată de estonieni, a avut şi foate multe contracte atribuite direct de către autorităţile locale. În media, firma a câştigat 100.000 de lei pentru servicii de consultanţă oferite unor instituţii precum Primăria Turda, Ministerul Culturii, Primăria Reşiţa şi Primăria Oradea.

Dragoş Pâslaru ne-a declarat că nu a fost implicat deloc în aceste contracte.

„Sunt doar un angajat, pe zona de privat”

Dragoş Pâslaru şi-a vândut acţiunile din firma pe care a înfiinţat-o, reprezentând aproximativ 30% din total, odată ce a devenit ministru al Muncii, în aprilie 2016. Mandatul său a durat mai puţin de un an, iar după finalizarea lui, a revenit în firmă. Când, după un an, ea a fost vândută estonienilor, Dragoş Pâslaru a primit o participaţie de o,5%, pe care el o numeşte „onorifică”.

„În martie 2017, firma a fost cumpărată. Practic, în acel moment am primit această ofertă, de a lucra pentru firmă o perioadă de timp, ca partener, pe zona de antreprenoriat şi inovare, adică pe sector privat”, a declarat Dragoş Pâslaru, pentru Libertatea.

El susţine că acuzaţiile potrivit cărora afacerile firmei ar avea legături cu politica sunt „tendenţioase şi denigratoare”.

„Contractele cu autorităţile publice sunt gestionate de alţi parteneri. Eu nu am absolut nimic de-a face cu ele. Rolul meu este complet diferit. Nu iau decizii în firmă. Sunt angajat, dar cu o senioritate recunoscută”, a mai spus fostul ministru.

Dragoş Pâslaru a precizat că el se ocupă în acest moment în această firmă de start-up-uri.

Potrivit fostului ministru al Muncii, nu este nimic imoral în a lucra în această firmă, deşi este implicat şi în politică.

„Sunt întristat, este singurul lucru cu care în mod consecvent am fost agăţat de-a lungul vremii. În loc ca lumea să fie atentă la profilul lucrurile pe care le-am făcut, dacă am ajutat sau nu, s-a mers pe zona aceasta de legătură directă între consultanţă şi autorităţi publice”.


Citeşte şi: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ ZIDUL NEÎNCREDERII: Vreme de 6 luni, fetița de 5 ani a povestit că e agresată sexual de tată, dar a fost crezută abia când a început să deseneze. Judecătorii l-au găsit vinovat, dar nu i-au dat nici o zi de închisoare!

 
 

Urmărește-ne pe Google News