- Unul dintre proprietarii Ducos Trading este Ion Berciu, personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, manager până în decembrie al Institutului „Matei Balș”.
- Cel de-al doilea acționar și beneficiar al afacerii cu 1,2 milioane de măști intitulate Daddy Baby, care arată ca niște pamperși și au fost importate la 18 lei bucata și refuzate de peste 100 de spitale drept periculoase, se numește Jan Ionică, este un om de afaceri din Turnu Severin, fost partener de afaceri și vechi prieten cu Cristian Burci, conform Evenimentului Zilei.
Poliția a efectuat în această dimineață cinci percheziții, în București și în județul Ilfov, într-un dosar de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații. Dosarul a fost deschis după ce compania de stat Unifarm a cumpărat peste un milion de măşti de protecţie neconforme, au transmis miercuri Digi24 și G4Media.
Libertatea a confirmat din surse judiciare că e vorba de afacerea măștilor fake Daddy Baby cumpărate de la o societate chineză ce producea pamperși.
Este cazul prezentat în 5 mai 2020 de Libertatea, importul de măști marcate ca periculoase, de la firma de pamperși Daddy Babby, ajunse în spitalele din România prin Unifarm. Ziarul prezenta o factură prin care aceste măști, FFP2 (KN95), destinate medicilor, intraseră în spitale.
Unifarm avea să recunoască pentru Libertatea, după două zile, faptul că 1,2 milioane de măști au ajuns în nu mai puțin de 113 spitale și au fost distribuite de Ducos Trading SRL, firma lui Jan Ionică, om de afaceri din Turnu-Severin apropiat de Cristian Burci, conform EvZ, și a lui Ion Berciu, fost asociat al lui Adrian Streinu-Cercel într-un offshore.
Chiar dacă Berciu și Streinu-Cercel au rupt legăturile în 2008, firma a continuat să aibă contracte la Institutul „Matei Balș”.
Permiteau trecerea a 25% din particule, în loc de maximum 8%
La momentul publicării, Unifarm a spus că în spitale se mai găseau doar puțin peste 34.000 de măști neconforme.
„Totul e ciudat la aceste măști. Se compun altfel, straniu, și nu asigură protecție”, declarau în mai cadre medicale din mai multe județe, pentru Libertatea.
Conform autorităților belgiene, care au și descoperit neconformitățile măștilor Daddy Baby, măștile „pampers” permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2.
E al treilea dosar penal legat de achizițiile Unifarm. În primele două:
- Pe 12 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a început procesul fostului director Unifarm, care a fost acuzat de DNA că a luat 760.000 de euro mită ca să atribuie unei firme un contract pentru echipamente de protecție anti-COVID.
- La finalul lui 2020, DNA a început urmărirea penală pe numele aceluiași Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, într-un nou dosar privind achiziţia a 1,5 milioane de măşti de protecţie.