Noemi Lukacs, o bioloagă de 71 de ani, s-a retras în Szirak, satul său natal, pentru a pune bazele English & Scientific Consulting (SciCons) şi a produce un detector genetic atât de sensibil, încât doar câteva grame din acesta pot alimenta întreaga industrie mondială timp de un an.
„Producem anticorpi monoclonali”, a declarat, pentru Reuters, Lukacs din casa cu un singur etaj, acum parţial transformată într-un laborator de primă clasă. Pudra albă este livrată la nivel mondial din acest loc. „Aceşti anticorpi recunosc acidul ribonucleic”, a explicat aceasta.
Prezenţa acestuia semnalează existența unui virus viu. Mai important, acesta este un produs derivat al procesului folosit de gigantul Pfizer şi compania germană BioNTech în crearea vaccinului lor experimental împotriva coronavirusului.
Şi pentru că poate fi dăunător celulelor umane, acesta trebuie să fie filtrat afară din orice vaccin utilizat la oameni. Există mai multe metode de filtrare, însă cea mai utilizată pentru controlul calităţii este expunerea vaccinului la anticorpii produşi de Lukacs. Rezultatul: o coadă de reprezentanţi ai marilor companii farmaceutice la uşa sa.
Mica firmă se dezvoltă rapid, însă veniturile sale au atins doar 124 milioane de forinţi (uşor peste 400.000 de dolari) anul trecut, cu profituri de 52 milioane de forinţi. Banii ajung pentru cinci angajaţi şi pentru fondurile proiectelor locale de caritate din Szirak.
Noemi Lukacs este mulţumită. Succesul înregistrat în domeniul său este suficient.
Metodologia mRNA reprezintă un întreg grup nou de medicamente, vaccinul COVID-19 fiind primul produs care va primi, probabil, undă verde şi va ajunge la producţie în masă. Însă noi aplicări sunt aşteptate, lucru care o bucură pe Lukacs.
Foto: Hepta