Multe bunuri olandeze care erau exportate în Rusia, de la microcircuite și camioane grele și până la electronice, nu mai pot fi vândute la Moscova din cauza sancțiunilor UE.
Florile nu sunt supuse restricțiilor, iar companiile batave nu văd nicio obiecție morală specială față de vânzarea de flori către ruși.
Cultivatorii ca el nu fac afaceri direct cu clienții ruși. Acest lucru se face prin intermediul exportatorilor, care cumpără la licitație sau direct. Apoi aranjează vânzarea. Prin urmare, cultivatorii nu trebuie să încheie o tranzacție financiară cu clienții ruși.
„Lalelele îi fac pe oameni fericiți”, a declarat Arjan Smit, reprezentantul companiei olandeze Smit Flowers. Potrivit acestuia, întreg sectorul de lalele din Țările de Jos a vândut Rusiei 6% din aceste flori.
Un cultivatorul de bujori din Gelderland, care a dorit să rămână anonim, susține că a vândut mereu mulți bujori în Rusia și că va continua să-i vândă.
„Vor fi în continuare ruși care au nevoie de flori! Fiecare euro cheltuit pe flori nu mai poate fi cheltuit pe tancuri”, crede el.
Volumul exporturilor de flori din Țările de Jos către Federația Rusă a fost afectat de alte sancțiuni. De exemplu, transportul a devenit mult mai dificil, deoarece camioanele rusești nu mai au voie să intre în Europa.
În plus, tranzacțiile financiare cu rușii au devenit mai dificile, iar costurile cu energia cresc.
Nu există estimări precise ale volumului comerțului cu flori între Țările de Jos și Rusia. Potrivit Asociației Olandeze a Comercianților, Rusia a coborât din primele zece destinații de export ale acestui produs.
Iar agenția olandeză de statistică CBS a raportat săptămâna aceasta că valoarea exporturilor de flori și plante către Rusia a scăzut cu 19%, până la 324 de milioane de euro, în 2022.
Luna trecută, presa a dezvăluit că, prin intermediari din Asia, microcircuitele fabricate de companii olandeze ajung în continuare în Rusia şi sunt folosite pentru echipamente militare, în ciuda sancţiunilor impuse.
Foto cu caracter ilustrativ: EPA.