Antreprenorii invocă un comunicat al Comisiei Europene din data de 29 iunie, în care se anunța extinderea cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat astfel încât să primească bani toate firmele mici și mijlocii, inclusiv cele care “se aflau deja în dificultate financiară la 31 decembrie 2019”.
Guvernul a refuzat să includă aceste firme pe lista celor eligibile la ajutoarele de stat, invocând interdicții ale Comisiei Europene.
Mai precis, Ministerul Economiei a afirmat, la acel moment, că acest criteriu este impus în regulamentul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), din care vin banii.
Inițial, ordonanța de urgență privind acordarea granturilor adoptată în data de 31 iulie nu avea nicio prevedere legată de starea financiară a firmelor. Această condiție a fost introdusă ulterior, în normele de aplicare publicate în octombrie.
Problema a fost expusă recent pe larg de Libertatea, după ce o serie de antreprenori care au aplicat la schemă au constatat că aceasta le blochează primirea ajutoarelor.
În această situație se află mai bine de 2.000 de firme care nu pot primi banii europeni deoarece erau considerate în dificultate financiară la finalul lui 2019. Aceasta se calculează automat, ca raport între capitalul firmei și pierderile raportate în situațiile fiscale depuse anual la Fisc.
Guvernul nu cedează
Contactat de Libertatea, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru, a reiterat că criteriul financiar este impus la nivel european.
Programul interoghează baze de date de la ANAF, Registrul Comerțului etc., unde sunt raportate datele financiare ale firmelor. În funcție de acestea li se spune dacă sunt sau nu în dificultate financiară. Una este dificultatea financiară calculată de către ANAF conform cerințelor Comisiei Europene și alta este dificultatea financiară cauzată de criza generată de pandemie, gen au probleme cu plata furnizorilor sau nu mai au clienți. Nu pot să le dau bani tuturor, pentru că aceeași Comisie Europeană vine și le ia banii înapoi. Gândiți-vă ce ar fi ca o firmă să primească 100.000 de euro, să fie obligată să îi dea înapoi, să fie o amendă de 1.000 de euro și accesorii de 5.000 de euro.
Liviu Rogojinaru, secretar de stat la Ministerul Economiei:
Acesta le recomandă antreprenorilor cu firme aflate în dificultate să meargă la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a-și regla situația, dacă există erori.
“Am rugat la ANAF să se lucreze cu celeritate. Eu acum un an și jumătate eram de partea cealaltă a baricadei și mi-a luat trei luni să rezolv la o firmă de-a mea o problemă de 14 lei diferență la TVA”, a spus Rogojinaru.
Probleme și la acordare
Înscrierea firmelor pentru ajutoare a demarat în data de 22 octombrie, iar fondurile de 350 de milioane de euro s-au epuizat în doar 6 minute și au ajuns pentru circa 5.000 de firme, din cauză că singurul criteriu folosit de autorități a fost “primul venit, primul servit”.
Fiecare dintre aceste firme putea primi maximum 150.000 de euro.
Alte 17.000 de companii au rămas cu ochii în soare, însă autoritățile au anunțat că au făcut rost de 600 de milioane de euro, astfel că în final ar urma să beneficieze toate firmele eligibile.
Liviu Rogojinaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, estima de curând că în jur de 17.600 sunt eligibile, iar alte 2.000 ar urma să fie declarate după contestații, astfel că în final 20.000 de firme ar urma să primească granturi.