În seara de sâmbătă, 10 iulie, un bărbat din Ploiești a sunat la 112 la ora 22.36 și i-a spus operatorului că fetița lui fusese lovită de trei tineri. Tatăl a cerut să vină Poliția.
Fetița are 10 ani, iar agresorii sunt la rândul lor minori, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, arată un comunicat inițial al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova.
În urma cercetărilor s-a descoperit că n-a fost vorba doar de lovire.
Au fost identificați cinci posibili făptași, doi reclamați pentru viol, trei pentru act sexual cu un minor, unul dintre ei și pentru lovire. Aceștia nu au deocamdată calitatea de inculpați, cercetările desfășurându-se in rem.
„Dacă poți cu ăsta, de ce să nu poți și cu noi?”
Poliția susține că fetița a povestit la secție că, în urmă cu două săptămâni, ar fi acceptat să întrețină relații sexuale cu unul dintre băieții adolescenți, într-o baie publică din Ploiești.
Apoi au venit alți băieți, care i-ar fi zis „că ar vrea și ei, că dacă merge cu unul, să mai meargă și cu ceilalți; dacă poți cu ăsta, de ce să nu poți și cu noi?”, și apoi au constrâns-o, au declarat pentru Libertatea reprezentanții IPJ Prahova.
Unul dintre băieți a filmat scena și a postat video-ul pe rețelele sociale.
În ziua de 10 iulie, în care tatăl fetei de 10 ani a sunat la 112, unul dintre agresorii minori i-ar fi cerut copilei să întrețină, din nou, relații sexuale. Pentru că l-ar fi refuzat, băiatul a lovit-o.
„Pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, minora a fost audiată în prezența părinților, a unui avocat din oficiu precum și a reprezentanților DGASPC”, a mai spus Poliția în comunicatul de presă inițial.
Ce nu s-a precizat e că audierea fetiței de 10 ani s-a făcut abia spre dimineață, după ore de așteptare în secția de poliție.
Care a fost cronologia evenimentelor din acea noapte?
Peste patru ore au trecut până când fetița a fost audiată
La 22:36, tatăl fetei a sunat la 112, spunând că fiica lui a fost agresată, a precizat pentru Libertatea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). STS este instituția care administrează Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).
Abia patru ore mai târziu, Poliția a chemat o echipă DGASPC pentru a participa la audierea fetei.
„La 2:36 (dimineața) a fost apelul de la poliție. Echipa s-a deplasat conform procedurii, în cel mai scurt timp, aproximativ 40-45 de minute”, au spus pentru Libertatea reprezentanții DGASPC Prahova.
IPJ Prahova a contactat DGASPC Prahova prin intermediul liniei 983, Serviciul de intervenție în regim de urgenţă în domeniul asistenţei sociale.
Deși DGASPC a spus că a răspuns „în cel mai scurt timp”, Poliția a declarat că „cei de la DGASPC s-au mișcat destul de greuț”. Cert e că între apelul tatălui la 112 și momentul când Poliția a chemat reprezentanții DGASPC pentru a participa la audierea fetei au trecut patru ore.
- „În cazul persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită în condițiile legii existența unor nevoi specifice de protecție, organul judiciar poate dispune audierea acestora prin intermediul sau în prezența unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor”, prevede Noul Cod de Procedură Penală.
Abia după sosirea celor doi consilieri de la DGASPC Prahova a început audierea fetiței de 10 ani. Adică, după ora 3.20 dimineața.
Audierea copilei, „spre dimineață”
Nici reprezentanții IPJ Prahova, nici reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, care supraveghează ancheta, nu au dorit să precizeze pentru Libertatea ora exactă la care a început audierea fetiței, „pentru că nu ar fi în interesul anchetei”.
Fetița s-a audiat spre dimineață, într-adevăr, când au venit reprezentanții DGASPC, pentru că nu a putut fi audiată decât în prezența lor.
IPJ Prahova:
În schimb, Parchetul ne-a comunicat că „audierea persoanei vătămate s-a făcut imediat după ce au fost sesizate organele de cercetare”.
Fetița a stat în secția de poliție noaptea, „în prezența unui părinte, în permanență”.
„Nu a fost foarte coerentă”
Ulterior, reprezentanții IPJ Prahova au spus pentru Libertatea că au contactat DGASPC cu o oarecare întârziere pentru că, mai întâi, polițiștii au stat de vorbă cu fetița în secție, „într-o discuție liberă”, înaintea audierii propriu-zise, pentru ca „minora să se liniștească” și pentru a pune cap la cap ce s-a întâmplat, deoarece declarațiile copilei erau incoerente.
„S-a încercat să se identifice persoana care a agresat-o pentru că ea avea o declarație așa (neclară – n.r.). Acum o persoană, apoi o altă persoană, nu știa numele exact, știa doar o poreclă a unuia dintre ei”, a spus subinspector de poliție Mihaela Florescu, purtător de cuvânt la IPJ Prahova.
„Nu a fost foarte coerentă”, a adăugat aceasta despre copila de 10 ani. „Până la audiere s-a tot răzgândit, pe cine căutăm, câți căutăm. A lăsat-o să se gândească, nu a forțat-o nimeni. A fost o discuție liberă cu ea, de aia a și durat mai mult.”
Protocolul de audiere a unui minor „nu există” la IPJ Prahova
Bogdan Trandafir, șeful Biroului de Agresiuni Sexuale (BAS) din București și unicul din țară, specializat în anchetarea agresiunilor sexuale comise asupra minorilor, a explicat într-un interviu din martie pentru Libertatea că:
- „Nu audiem niciodată un minor după ora 8 seara.”
- „Audierea unui minor durează 30-40 de minute, pentru că altfel copilul se plictisește și își pierde concentrarea.”
- „Niciodată nu transcriem declarația în timpul audierii, e o discuție liberă, înregistrată audio-video, iar declarația se scrie după.”
- „Nu-i pui întrebări sugestive copilului, îl lași să vorbească singur, așa cum știe și poate el.”
Acestea sunt extrase din protocolul NICHD (National Institute of Child Health and Human Development), folosit de anchetatorii din Biroul de Agresiuni Sexuale și de unii procurori.
Fetița de 10 ani din Ploiești nu a fost audiată de un anchetator specializat în anchetarea agresiunilor sexuale comise asupra minorilor.
„Nu există specializarea aceasta”, a precizat Mihaela Florescu, de la IPJ Prahova. „Fata a fost audiată în prezența unui agent de poliție femeie.”
Totodată, audierea minorilor cu vârste mai mici trebuie făcută urmând și un protocol preaudiere, explica pentru Libertatea și psihologul Patricia Aramă, specializată în evaluarea copiilor care trec prin agresiuni sexuale.
„Există și un protocol preaudiere, care ajută copilul să înțeleagă cu cine stă de vorbă: că e psiholog, polițist sau judecător, de ce stă de vorbă, cum vor fi folosite informațiile. Avem nevoie ca informațiile să fie cât mai corecte și precise. Pe baza lor, de fapt, se construiește un proces”.
La nivel național însă nu există un program de specializare a anchetatorilor care să audieze minorii victime ale agresiunilor sexuale.
Reprezentanții DGASPC nu au fost chemați la audierea agresorilor, deși se aflau în secție
Cei cinci minori reclamați pentru viol, act sexual cu un minor, pornografie infantilă și lovire au fost audiați în calitate de martori, conform IPJ Prahova.
Unul dintre ei, acuzat și de lovire, a fost identificat și audiat în noaptea de sâmbătă spre duminică, când era și fetița la secție. Ceilalți, în timpul zilei de duminică.
Deși și presupușii făptași sunt minori, iar reprezentanții DGASPC se aflau deja în secția de poliție, aceștia nu au fost chemați la audierea lor.
„Dacă se consideră necesar, la cerere sau din oficiu, organul de urmărire penală sau instanța dispune ca la audierea martorului minor să asiste un psiholog”, prevede Articolul 124, alineatul (3), din Noul Cod de Procedură Penală.
Nu s-a considerat necesar.
„Nu ne-a fost solicitată prezența reprezentanților la vreo procedură de audiere (a agresorilor, n.r.)”, au spus reprezentanții DGASPC Prahova.
Fetița va fi introdusă într-un program de consiliere de câteva luni
„S-au luat măsuri în regim de urgență ce au constat în includerea în programul de consiliere psihologică atât a copilului, cât și a familiei. Mâine (14 iulie, n.r.) o să aibă loc prima întâlnire”, au adăugat pentru Libertatea reprezentanții DGASPC Prahova.
Cât va dura consilierea?
„Se poate desfășura pe o perioadă de 2-3 luni, depinde de constatări, de evoluție, de cum se înregistrează progrese. Se va stabili un plan de consiliere”, au adăugat aceștia.
DGASPC nu are încă „informații concrete” despre agresorii minori
Cât despre agresorii minori, DGASPC Prahova nu a stabilit încă niciun plan de intervenție. Încă nu are o listă cu numele acestora.
„Pentru ceilalți minori, deocamdată nu avem informații concrete despre ei. Instituția noastră s-a autosesizat și a solicitat organelor de poliție datele de investigare astfel încât să se poată contacta autoritățile locale și împreună cu acestea să se facă evaluarea familiei, ancheta socială, să se stabilească planurile de servicii și ce măsuri mai sunt necesare”.
Abuzurile sexuale asupra minorilor, mai greu de anchetat decât omorurile
Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt mai greu de anchetat decât omorurile, a spus într-un interviu pentru Libertatea Marian Trușcă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, din cadrul Ministerului Public, specializat în anchetarea infracțiunilor sexuale asupra minorilor.
Dacă o anchetă nu e făcută de profesioniști, sunt încălcate, practic, cele două mari obiective ale audierii: „protejarea emoțională a copilului, care este mai importantă decât orice” și aflarea adevărului.
Făcute de anchetatori nespecializați, aceste audieri pot fi ineficiente și pot retraumatiza copiii. „E complet diferit să audiezi un adult decât să audiezi un minor”, spunea și Patricia Aramă într-un interviu pentru ziar.
În București, de la jumătatea lui 2020, Parchetul Capitalei a interzis ca minorii victime ale abuzurilor sexuale să mai fie audiați la secțiile de poliție.
Toate audierile trebuie să se facă în camera specială pentru minori din cadrul Parchetului, de anchetatori specializați.