Facebook s-a opus anterior transmiterii acestor acte, considerând că sunt confidențiale.
Internal Revenue Service (IRS), adică Fiscul american, a declanșat în anul 2016 o investigație asupra Facebook, compania fiind acuzată de diminuarea artificială a bazei de impozitare.
Cum să muți banii fără să plătești taxe
Mai precis, în anul 2010, Sheryl Sandberg – directorul operațional al Facebook – a înființat sediul internațional al Facebook din Dublin, Irlanda. Tot atunci au transferat o serie de active, precum platformele online și o parte din proprietatea intelectuală.
Ca atare, Fiscul american crede că măsura a dus la scăderea taxelor care trebuiau plătite în SUA, deoarece Facebook are totuși sediul în California, iar rețeaua a fost dezvoltată în Silicon Valley.
IRS consideră că Facebook trebuie să plătească între 3 și 5 miliarde de dolari, plus dobânzi și penalități pentru toți anii din 2010 încoace.
Facebook a redirecționat în anul 2016 venituri totale în valoare de 12,6 milioarde de euro, echivalentul a 15,5 miliarde de dolari, dar pentru care nu a plătit decât 30 de milioane de euro (37 de milioane de dolari) ca taxe.
Nici în Europa nu plătește corect
Nu numai americanii sunt nemulțumiți de politica Facebook privind taxele. Gigantul american este acuzat și în Uniunea Europeană că își redirecționează banii prin Irlanda, astfel nu plătește taxe în țările unde rețeaua sa socială este activă.
Apple a fost deja amendată de către Comisia Europeană cu 13 miliarde de euro pentru același gen de rutare a veniturilor prin Irlanda.
Taxa pe cifra de afaceri de 3%
Franța a venit anul trecut cu ideea unei taxe pe cifra de afaceri a giganților online, din cauza că nu colectează suficiente taxe de pe urma lor. Ca atare, Comisia Europeană a propus recent o taxă de 3% din veniturile acestora.
Pe lângă Facebook, vor fi afectate și companii precum Google, Airbnb, Uber și eBay.
În acest moment, Facebook se confruntă cu urmările scandalului Cambridge Analytica, o firmă de marketing ce a accesat ilegal datele personale a 50 de milioane de oameni în 2014 și le-a folosit în 2016 în alegerile prezidențiale din SUA.