Fiscul a realizat o broșură care detaliază completarea Declarației 216, un formular ce trebuie depus la organul fiscal de către cei care au bunuri de lux.

Declarația trebuie depusă de către:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în
proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depăşeşte 2.500.000 de lei (500.000 de euro). Aceste persoane au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 30 septembrie, inclusiv, a anului fiscal curent.

b) persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 de lei (75.000 de euro). Aceste persoane au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 31 decembrie, inclusiv, a anului fiscal curent.

Sunt trecute și persoanele juridice deoarece mulți antreprenori își cumpără mașini „pe firmă”.

Formularul cu pricina este disponibil acum pe site-ul ANAF.

Impozit minuscul

Cota de impozitare este de 0,3% și se aplică asupra valorii impozabile și plafonul de 2,5 milioane de lei pentru imobile.

Spre exemplu, la o vilă de un milion de euro, impozitul este de 0,3% aplicat la diferența de 500.000 de euro, adică de 7.500 de lei, adică 1.500 de euro.

La fel, în privința mașinilor scumpe se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței între valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei.

Pentru un bolid de 100.000 de euro, impozitul este de 0,3% aplicat asupra diferenței de 25.000 de euro între prag și valoarea de achiziție, adică 375 de lei, echivalentul a 75 de euro.

Aceste taxe sunt diferite de impozitele pe proprietate și mașini, care se plătesc la direcțiile de taxe locale din fiecare localitate. Acestea se achită la ANAF.

„Taxa pe lux” este deja intrată în vigoare din acest an prin Legea 296/2023, iar acum Fiscul a venit doar cu formularul.

Gaura bugetară, tot mai mare

PSD a insistat anul trecut cu introducerea acesteia, ca modalitate de a echilibra deficitul bugetar, însă economiștii au avertizat că nu se vor strânge sume mari din aceasta.

Comisia Europeană a avertizat din nou România din cauza găurii bugetare. Estimările Executivului de la Bruxelles arată că România va termina în acest an cu un deficit de 6,9%, față de o țintă asumată de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

România negociază cu Comisia Europeană reducerea deficitului într-o perioadă de 7 ani.

Surse Libertatea au arătat lunile trecute că în coaliție se discută majorarea TVA de la 19% la 21%.

Economiștii consultați de Libertatea au atras atenția recent însă că o posibilă majorare a TVA nu mai este de ajuns pentru a echilibra situația bugetară, fiind necesară și majorarea impozitului pe venit, care este acum de 10%.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat însă că nu se majora taxe în 2025.

Urmărește-ne pe Google News