”Imobilele sunt spații comerciale din București și au fost adjudecate la valori mai mari decât prețurile stabilite de evaluatori. Suma recuperată până
acum la bugetul de stat provine în principal din popriri conturi bancare, popriri ale sumelor datorate de către terți și valorificarea imobilelor sechestrate”, a anunțat ANAF, în cadrul unui comunicat.
Fiscul nu a precizat ale cui au fost imobilele vândute și ce sumă a fost recuperată în cazul fiecărui condamnat în parte, însă în data de 18 august anunțase că a vândut 6 din cele 14 spații care i-au aparținut omului de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.
Suma obținută în acel moment era de 8 milioane de lei, echivalentul a 1,74 milioane de euro, adică mai puțin de 20% din prejudiciul de 9 milioane de euro respectiv suma pe care el a primit-o de la Dinu Pescariu și Claudiu Florică și pentru care acum ispășește o pedeapsă de doi ani și patru luni.
Ce pedepse au fost date în dosar
Cocoș a fost condamnat definitiv în data de 3 octombrie 2016. Acesta ar fi pretins 9 milioane de euro de la cei doi pentru ca, prin Elena Udrea – pe atunci ministru al Dezvoltării și vicepreședinte PDL – să asigure firmelor lui Florică încheierea și derularea contractului dintre Microsoft și Ministerul Comunicațiilor.
Claudiu Florică este fostul șef al Fujitsu Siemens, compania care a intermediat furnizarea licențelor Microsoft și principal denunțător în dosar.
Nicolae Dumitru (Niro) a primit tot o pedeapsă de 2 ani și 4 luni, în vreme ce fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gheorghe Ștefan (Pinalti), condamnat la 6 ani de închisoare.
Mai puțin de sfert din prejudiciul total
Instanța a mai dispus atunci și confiscarea de la aceștia a 16 milioane de euro și 2 milioane de dolari. Din acest total, Fiscul a recuperat până acum doar 4,23 milioane de euro, adică sub un sfert din total.