Clădirea are o suprafaţă de 6.099 mp şi este compusă din două tronsoane, la care se adaugă terenurile, cu suprafeţe de 473 mp şi 160 mp, scrie Mediafax.ro. Parterul nu face obiectul vânzării, pentru că nu aparţine companiei în cauză.
ANAF a scos imobilul la licitaţie de mai multe ori, la preţuri din ce în ce mai mici, respectiv de 27 și 20,7 milioane lei.
Oilfield Exploration Business Solutions este fostul Rompetrol
Numită Oilfield Exploration Business Solutions SA, compania care datorează bani statului este o divizie a KMG International, deținută acum de către grupul kazah de stat KazMunaiGaz.
Oilfield Exploration Business Solutions SA este fosta companie românească de stat Rompetrol, cea care în anii 80 făcea explorări petroliere în Libia.
Compania a ajuns datoare la stat în urma condamnărilor din Dosarul Rompetrol I, rămase definitive din anul 2014. Între cei condamnați se află fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș și fostul parlamentar Sorin Roșca Stănescu.
Mai mulți politicieni și directori ai Rompetrol au fost condamnați în acel moment, în vreme ce fostul Rompetrol a fost obligat în solidar cu aceștia să achite statului contravaloarea Creanței Libia.
Aceasta derivă din lucrările făcute de către statul român înainte de 1989 în Libia. Autoritățile de la Tripoli au rambursat începând cu anii 90 din datoriile către România, dar după preluarea companiei de către omul de afaceri Dinu Patriciu, grupul Rompetrol și-a însușit creanța, iar statul român nu a mai primit nimic.
Povestea Creanței Libia
Potrivit documentelor oficiale, statul magrebian are să returneze țării noastre 45,5 milioane de dolari.
Povestea investițiilor în Libia este așa: Ceaușescu a făcut școli, drumuri și a exportat arme în Libia. La schimb, libienii ne-au lăsat să exploatăm uriașul zăcământ Murzuk. România a mai investit alte 50 de milioane de dolari în zăcământ de petrol. Aceste operațiuni au fost realizate prin Rompetrol, care în perioada comunistă era societate de stat.
Guvernul Văcăroiu a vândut în anul 1992 zăcământul către grupul spaniol Repsol, din cauză că România nu dispunea de sumele necesare pentru a dezvolta acest proiect. Cu rezerve estimate de 2 miliarde de barili, numai în acest zăcământ se găsește de două ori mai mult țiței decât în tot subsolul României.
Zăcământul cu pricina valorează miliarde de dolari la valorile actuale.
Dosarul Rompetrol I
Chiar dacă a vândut zăcământul pe un mizilic, problema este că nici datoria de 45 de milioane de dolari nu a văzut-o statul român.
Și asta pentru că Rompetrol a fost privatizat în 1998 și preluat de către fostul om de afaceri Dinu Patriciu. Acesta a cumpărat în 2003 și rafinăria Petromidia, iar în 2007 a vândut grupul către kazahii de la KazMunaiGaz.
În ultimii ani, însă și KazMunaiGaz a încercat să vândă 51% din fostul grup Rompetrol către compania chineză CEFC China Energy, dar tranzacția a căzut după ce aceasta din urmă a fost implicată în scandaluri de corupție și a rămas fără bani.