Acestea, de la hipermarketuri și lanțurile de magazine electronice până la companiile de utilități sau furnizorii de internet și cablu, trebuie să își conecteze casele de marcat cu sistemele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în doar două luni. Măsura este obligatorie de la 1 iunie, atât pentru companiile mari, cât și pentru societățile de talie mijlocie.
Astfel de aparate sunt testate în acest moment de Fisc, iar implementarea proiectului a intrat în linie dreaptă. Tot ce mai trebuie este ca Ionuț Mișa, noul șef al ANAF, să dea un ordin pentru conectarea acestora la sistemul informatic, potrivit informațiilor Libertatea.
Pentru micile firme, termenul nu este nici el prea îndepărtat, respectiv 1 august.
Amânări de patru ani
Aceste termene au tot fost amânate din cauză că infrastructura nu permitea.
Inițial, ideea conectării caselor de marcat la serverele ANAF a venit în anul 2014, când a fost aprobată Ordonanța 91/2014. Scopul este urmărirea încasărilor, astfel încât statul să știe cât trebuie să primească ca taxe, în special TVA. În final, se urmărește diminuarea evaziunii fiscale.
Dar termenele au fost mutate, inițial de Guvernul Ponta, apoi de Cabinetul Cioloș, dar și de Guvernele PSD-ALDE de anul trecut. În 2016 a fost avansat termenul 1 aprilie 2017 pentru marile companii, 1 iulie 2017 pentru firmele mijlocii și 1 noiembrie 2017 pentru cele mici.
Dar anul trecut aceste termene s-au amânat. Astfel, companiile trebuiau conectate cu serverele ANAF începând cu 1 ianuarie 2018 (companiile mari), 1 aprilie 2018 (companiile mijlocii) și 1 august 2018 (firmele mici).
Dar, când a devenit evident că termenul de 1 ianuarie nu se poate realiza, autoritățile au mai venit încă o dată cu o amânare. Și așa s-a ajuns ca societățile mari și cele mici să aibă un termen comun de implementare, respectiv 1 iunie, iar pentru cele mici s-a menținut termenul de 1 august.
”Big Brother” pentru bani
Ministerul Finanțelor spune că ”monitorizează permanent” situația pentru că montarea aparatelor să nu pericliteze activitățile companiilor și nici termenele.
De asemenea, instituția a transmis că tot cadrul legal este complet ”iar procesul de testare a acestor aparate, în vederea eliberării avizului tehnic favorabil, este în plină desfăşurare”.
”Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, precum şi data începând cu care acestea se conectează la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, urmează să fie aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF, după dotarea tuturor operatorilor economici cu noile aparate de marcat, potrivit dispoziţiilor art. 3^1 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.
Ministerul Finanţelor Publice monitorizează permanent modul de derulare a proceselor pe care le presupune implementarea aparatelor de marcat cu jurnal electronic, astfel încât activităţile economice ale contribuabililor să nu fie periclitate de termenele de dotare prevăzute de legislaţia în vigoare”, au transmis reprezentanții Ministerului de Finanțe, la o solicitare Libertatea.
Reducerea evaziunii, scopul final
Instituția este încrezătoare că această conectare va duce, în final, la reducerea evaziunii fiscale.
”Implementarea noilor aparate de marcat dotate cu jurnal electronic, creează premisele ca administraţia fiscală să utilizeze informaţiile despre operaţiunile realizate cu aceste aparate în realizarea unor analize de risc complexe, fapt care, în opinia noastră, va conduce la creşterea semnificativă a eficacităţii controlului şi în mod implicit, la reducerea evaziunii fiscale”, arată instituția.
Dotare slabă la nivelul infrastructurii IT
Pe de altă parte, raportul Curții de Conturi pe anul 2016, arată că ANAF are un sistem informatic învechit, care nu a mai fost îmbunătățit din anul 2013.
”Diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat în mod special infrastructura IT a ANAF, starea actuală fiind critică. ANAF deține o infrastructură IT și de comunicații învechită și neperformantă, pentru care nu s-au mai efectuat investiții semnificative din anul 2013.
Mai mult, Strategia IT a ANAF pe perioada 2016-2020 nu a fost aprobată, la data auditului fiind elaborate două forme ale documentului, dar niciuna dintre ele nu este aprobată. În lipsa unei strategii nu se cunosc obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, condiții în care referatele de necesitate cu valori semnificative, întocmite și înaintate de Direcția Generală de Tehnologia Informației (DGTI) către DGIAPSI (structura de achiziții a ANAF) în perioada 2013-2016, nu au fost aprobate de conducerea ANAF.
Lipsa investițiilor, concomitent cu încărcarea permanentă a capacităților de calcul și stocare din Centrul de Date Primar (CDP) și Centrul de Date Secundar (CDS), precum și creșterea exponențială a cerințelor pentru noi aplicații IT au condus la apariția unor disfuncționalități ale sistemului IT, constatate în misiunea de audit financiar”, se arată în document.
Libertatea a scris și despre faptul că programul de modernizare a Fiscului cu bani de la Banca Mondială a fost suspendat.
Ziua NATO în România. Declarațiile oficialilor la 14 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică