Informațiile apar într-un proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prezentat pe site-ul Fiscului.

Acesta nu menționează explicit executarea contului separat pentru celelalte impozite, dar lasă să se înțeleagă din prevederile ordinului.

Astfel, în acesta se specifică faptul că ”în domeniul colectării creanțelor bugetare și a valorificării bunurilor, sumele rezultate din operaţiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA, sunt cele generate de înființarea popririi și valorificarea bunurilor”

”Astfel, prin proiectul de act normativ supus aprobării, s-au reglementat operaţiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA, cu acordul organului fiscal, reprezentând:
a) înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti, de către organele de executare silită competente;
b) înfiinţarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, de organele de executare silită competente;
c) înfiinţarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, de către organele de executare silită competente;
d) valorificarea bunurilor mobile/imobile sechestrate/confiscate, de către organele de executare silită sau cele de valorificare a bunurilor confiscate competente.

Ai dat banii, ți-am luat banii

De asemenea, prin proiectul în cauză se specifică faptul că:

”-în cazul popririi bancare, contul de TVA al debitorului poate fi debitat cu toată suma existentă în cont până la concurența sumei înscrisă în adresa de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești;
-în cazul popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi sau asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul datorat debitorului, în baza relaţiilor comerciale existente între acesta şi terţul poprit sau autoritatea sau instituţia publică, după caz.
-în cazul valorificării bunurilor, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul rezultat din valorificarea bunurilor”.

Tudose bate în retragere

Contul separat de TVA a fost aprobat recent de către Guvern și este opțional până la 1 ianuarie, când ar urma să devină obligatoriu pentru toate companiile din țară.

Măsrua este criticată dur de către mediul de afaceri pe motiv că statul blochează o parte din banii firmelor.

Premierul Mihai Tudose a declarat luni seară că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru companiile de stat și cele în insolvență sau faliment.

Până acum, nicio firmă din cele deținută de cei 11 miniștri din Cabinetul Tudose care au societăți comerciale nu a optat pentru split TVA.

Proiect Anaf Split Tva by phradamon on Scribd

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News