În plus, Fitch a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative (RWN), restul ratingurilor Euroins Insurance Group (EIG), Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) şi Insurance Company EIG Re AD (EIG Re).

Decizia vine în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, pe 17 martie, să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

În decizia de retrogradare a ratingului, Fitch subliniază că decizia ASF reflectă că fondurile de capital Solvency II ale Euroins România vor scădea cu 2,17 miliarde de lei (aproximativ 441 de milioane de euro) sub cerinţa de capital Solvency II şi cu 1,75 de miliarde de lei (aproximativ 355 de milioane de euro) sub cerinţele minime de capital, motiv care sporește probabilitatea ca Euroins să nu-și poată îndeplini obligațiile.

Plasarea ratingului Euroins România sub supraveghere în evoluţie este determinată de incertitudinile substanţiale privind soarta companiei şi probabilităţile relative. Deşi un faliment ar putea apărea, alte scenarii pe care nu le putem exclude sunt restabilirea licenţei sau o lichidare ordonată.

Libertatea a publicat, din 17 ianuarie 2023, o serie de investigații care au implicat ultimele două lovituri pe piața asigurărilor din România: falimentul City Insurance și insolvența Euroins.

După două luni cu zeci de articole de ziar publicate, cu documente obținute de redacție de la organizațiile financiare internaționale și cu mărturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar și din interiorul companiilor de asigurări, statul a luat la cunoștință oficial joi seară, 16 martie 2023, că a avut loc o nouă insolvență pe piața asigurărilor.

Astăzi, 29 martie, Libertatea a prezentat documente din interiorul Eurohold Bulgaria care arată cum Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență: totalul mutat în două zile, sub ochii statului român, fiind de 1,58 de miliarde de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News