„Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a cerut mobilizarea parțială în Rusia, s-a auzit o bătaie la ușa apartamentului din Moscova înregistrat ca reședința mea oficială”, a scris Anatoli duminică în Observatorul.

„Prietenii de familie care locuiesc în prezent acolo au deschis ușa și au făcut cunoștință cu doi ofițeri din administrația militară rusă, care au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu am fost acasă de peste 20 de ani”, a spus el în acest weekend.

Acesta a scris într-un editorial The Guardian că nu a fost surprins de ordinul de înrolare, având în vedere relațiile familiei sale cu Kremlinul și că se aștepta să fie „în vârful listei de persoane trimise în estul Ucrainei pe post de carne de tun”.

Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu, în 2006, la Londra

Litvinenko, fost ofiţer al serviciilor secrete ruse FSB și cetățean britanic, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu Kovtun şi cu un alt suspect, Andrei Lugovoi.

Sursa foto: Profimedia

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde au mers cei doi suspecţi, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane şi la stadionul echipei de fotbal Arsenal.

Ei au negat că l-au otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecaţi.

Litvinenko devenise un opozant deschis al preşedintelui rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, el l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui, dar Kremlinul a negat întotdeauna că a avut vreun rol.

În 2016, un judecător de la ancheta britanică asupra acestui caz a concluzionat că crima a fost o operaţiune a FSB, care a fost probabil aprobată de directorul de la acea vreme a instituţiei, Nikolai Patruşev, şi de însuși Putin.

Serial de televiziune despre asasinarea lui Litvinenko

Serialul dramă de la televiziunea britanică ITV, Litvinenko, are premiera pe 15 decembrie, cu actorul David Tennant în rolul fostului spion rus.

Întrucât se bazează pe interviuri cu poliția metropolitană care a condus ancheta, atât la Londra, cât și la Moscova, Anatoly și mama sa, Marina, consideră că este o relatare cuprinzătoare și exactă a evenimentelor care au dus la crimă.

„Mi-am dorit foarte mult o dramă care să spună această poveste: un fel de dreptate, dacă vrem să nu obținem altă dreptate adevărată”, a spus Marina, vorbind luna trecută, cu o zi înainte de comemorarea a 16 ani de la moartea soțului ei.

„De asemenea, cred că le poate aminti oamenilor, având în vedere ce se întâmplă acum, tot ceea ce ne-a ratat sau nu le-am acordat suficientă atenție înainte.”

Seria din patru părți arată, de asemenea, presupusele tensiuni dintre poliția britanică și șefii serviciilor secrete din Londra, care inițial erau îngrijorați că ancheta asupra crimei ar amenința cooperarea cu Rusia în lupta împotriva terorismului islamist.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News