Potrivit site-ului nation.co.ke, Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a declarat că Dan Mureșan a fost predecesorul său în funcție.
”Când m-am angajat nu mi-am dat seama … el (Dan) tocmai fusese găsit mort in camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber”, a spus Wylie, potrivit publicatiei kenyene citate.
Totuși, Wylie nu a vrut să spună cum a murit Dan Mureșan.
”Nu pot afirma că a fost ucis. A murit in camera sa de hotel”, a spus Wylie.
Dan Mureșan, fiul fostului ministru țărănist al Agriculturii Ioan Avram Mureșan, a decedat brusc în camera sa de hotel din Kenya. La doar 32 de ani, el lucra și pentru firma britanică care a pus la cale strategii electorale în țări din Africa, sud-estul Asiei și Europa de Est.
Mureșan ocupa poziția de coordonator al campaniilor electorale pentru clienții Cambridge Analytica. În calitate de expert în comunicare politică, el a coordonat campanii în Texas, Virginia și în țări din estul Europei și Africa. El a făcut studii la Londra și în SUA.
Totodată, zilele trecute, într-un articol The New york Times, au ieșit în evidență posibile legături dintre firma britanică și Partidul Social Democrat în timpul campaniei electorale din 2016. Este citat un consultat britanic, Rupert Wolfe Murray, care susține că a primit din partea Cambridge Analytica o ofertă de a se alătura echipei PSD.
Consultantul susține că a fost abordat înainte de alegerile parlamentare din 2016, pentru a trimite o echipă de 2-3 oameni în staff-ul de campanie al social-democraților. Acesta a citat dintr-un e-mail în care Mark Turnbull, unul dintre directorii de la Cambridge Analytica, a menționat o solicitare în care vorbea despre posibila asistență în campanie, care presupunea consultanță strategică pentru 2-3 luni.
Consultantul spune că a refuzat oferta pentru că nu se implică în contracte cu partide politice, dar jurnaliștii de la New York Times, care citează AP, spun că este neclar dacă Cambridge Analytica a jucat un rol sau nu în influențarea alegerilor din 2016 în favoarea PSD.
În articol se precizează că social-democrații au câștigat alegerile cu 46%, în timp ce liberalii au obținut doar 20%. O investigație Rise Project arată că SCL Group, o companie britanică afiliată Cambridge Analytica, a deschis la București un birou încă din 2011.