Toți aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc și trafic de minori.
Căutau faima negativă
Procurorii fac o scurtă descriere a clanului despre care arată că începând cu luna iunie 2012, s-a constituit pe raza municipiului Giurgiu gruparea denumită “Clanul Butoane”.
Aceste aeste condus de Octavian Grecu, notează procurorii care mai arată că ține „afacerea” în familie, îpreună cu cei trei fii ai săi.
Clanul folosea persoane interpuse pentru faptele de camătă, șantaj și proxenetism iar sumele de bani astfel obținute erau introduse în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpușilor.
DIICOT arată că notorietatea clanului „Butoane” este mare, la nivel local și național și că maniera de „lucru” a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susţinut, aceştia denotând persistență infracţională și insistență în valorizarea unei faime negative locale.
Căutau faima negativp, spun procurorii, tocmai pentru a impune o stare teamă continuă populației și pentru a crea o aparență de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura și gravitatea faptelor comise.
Case și locuințe lăsate gaj pentru împrumuturi
Potrivit procurorilor în perioada anilor 2012-2017, membrii grupării au împrumutat numeroase persoane cu sume de bani cu titlu de camătă și au perceput dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar.
Persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturismele deținute. Nu la fel se întâmpla și cu rău-platnicii.
În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.
Își dădeau „nevestele” la clienți
O parte a grupării, mai spun procurorii, a acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie în vederea obținerii de profituri infracționale în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza jud. Giurgiu.
„De remarcat este faptul că unii dintre proxeneți procedau la luarea în căsătorie a acestora și profitând de naivitatea lor obțineau sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, venituri ilicite pe care le investeau ulterior în achiziționarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux”, mai notează procurorii DIICOT.
Jocuri de noroc controlate tehnologic
Procurorii DIICOT îi acuză pe unii dintre membrii grupării de măsluirea jocurilor de noroc astfel încât clienții aduși la joc să piardă garantat iar banii să ajungă la „cooperativa” infracțională.
Astfel, spun procurorii, în cursul anului 2017 Enache Dancu, Ștefan Viorel Grecu, Eugen Pădure, Octavian Grecu și un al fiu al său, au înșelat numeroase persoane organizând jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu atât în incinta unui local aparținând lui Octavian Grecu cât şi într-un imobil aparținând fiului acestuia.
În aceste locații ei induceau în eroare participanții la sesiunile de joc prin folosirea unor mijloace frauduloase care să îi ajute să câștige sumele de bani pariate de către ceilalți jucători.
Aceștia măsluiau jocurile poker, barbut sau rummy folosindu-se inclusiv de tehnologii moderne, respectiv telefoane și programe software dar și elemente clasice precum cărți de joc marcate sau zaruri magnetizate.
Zaruri controlate cu centura magnetică
În acest sens, notează procurorii Dancu și Pădure aveau rolul de a procura mijloace electronice care să îi ajute în mod fraudulos să câștige sumele de bani pariate de ceilalți jucători la jocurile de noroc de tip poker, barbut sau rummy, dispozitivele fiind utilizate de către Dancu, persoană care avea rolul de a identifica persoanele dispuse să participe la astfel de jocuri.
Pentru ca membrii grupării să nu deconspire mijloacele frauduloase folosite, aceștia se întâlneau anterior desfășurării jocurilor de noroc pentru a repeta procedeele frauduloase.
Cu ocazia organizării jocului de poker, membrii grupului foloseau cărți de joc marcate, nedetectabile vizual, iar apoi în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil se scanau cărțile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărțile care se vor distribui, apoi persoana care va câștiga jocul.
De asemenea, pentru a influența rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acționate cu ajutorul unei centuri magnetice deținute de către o persoană care participă la jocul organizat.
Totodată, în vederea atragerii victimelor, membrii grupului procedau la pierderea unor sume de bani “pentru a ține jocul” şi pentru a da o impresie de corectitudine a jocului (“să dea calde).
160.000 de euro, 13 mașini și 34 de mobile, sechestrate
Procurorii DIICOT au plecat cu tolba plină de la perchezițiile de joi făcute la domiciliile membrilor grupării.
În casa lui Octavian Grecu aceștia au găsit 157.800 de euro iar în total au confiscat 83.190 lei și 2.450 lire sterline și 160.050 de euro.
Ei au mai ridicat pentru confiscare trei pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker, 13 autoturisme, nouă laptopuri, 34 telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, cinci tablete, șase suporturi de memorie, două pistoale cu bile, două săbii, trei cuțite, un baston telescopic, o bâtă, un spray paralizant, un plic și un borcan conținând o substanță vegetală, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic conținând un praf alb și o pastilă de ecstasy.
Minoră traficată, găsită la percheziții
Cu ocazia acelorași percheziții polițiștii au găsit în casa unuia dintre membrii grupului o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Toate persoanele reținute au fost duse în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunerea arestării preventive pentru 30 de zile.
Polițicianul de la nuntă
Senatorul UNPR Cezar Măgureanu, ales într-o circumscripţie electorală din Giurgiu, apare într-o filmare de la o nuntă organizată de Octavian Grecu, liderul clanului interlop „Butoane” din oraş.
Senatorul este întâmpinat încă de la intrare de Grecu, apoi condus la o masă.
Florin Salam, manelistul care cânta la nunta respectivă, îi dedică senatorului melodia, la cererea liderului interlop, potrivit informațiilor din presa centrală.